Поискаха спешно свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи

В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС поиска днес спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента заради записания ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост за закриване на въглищните мощности, предаде tribune.bg.

„Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост застрашават енергийната сигурност на страната, уважаеми г-н президент, свикването на Консултативен съвет за национална сигурност не търпи отлагане“, заяви от парламентарната трибуна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Добрев поясни, че изпълнението на ангажиментите по Плана ще доведе до свиване на икономиката с 4 на сто. „Виновните за поемането на това обещание пред Брюксел да се разследват от компетентните органи“, добави той.

Депутатът изрази притеснението си, че затварянето на въглищните централи е равносилно на това България да затвори четири реактора на АЕЦ „Козлодуй“.

Страната ни трябва да преустанови и всякакъв износ на електроенергия, тъй като след затварянето на тецовете ще загубим 3.2 милиарда евро, което е равно на целия ни годишен износ на електрическа енергия, посочи Добрев и отбеляза, че до 2026 година България ще стане вносител на електроенергия, ако има, разбира се, откъде да я купи.

Медията ни припомня, че ден по-рано парламентарните групи на ГЕРБ и „Възраждане“ се обединиха срещу записано от „Продължаваме промяната“ в Плана за възстановяване 40%-ово намаление на въглеродните емисии до края на 2025 г., на база 2019 г. Което вещае над 50% затваряне на въглищните мощности.

Последното беше потвърдено и от служебния министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушването му в енергийната комисия в парламента вчера.

„България или трябва да затвори 50% от ТЕЦ-овете на въглища до 2026 година, или да ги модернизира“, заяви Христов.

„Голяма част от разговорите с ЕК са свързани с декарбонизация и по-точно – за 2026 година. Комисията твърдо отказва да преговаря за тези цели както като базова година, така и като проценти“, допълни енергийният министър. По думите му ЕК е дала две опции – или централите да работят на сезонен принцип, или да бъдат затворени. Той коментира още, че до този момент нищо не е правено по въпроса, тъй като България сама е заложила целите за затваряне на топлоцентралите.

След всичко случило се през последните няколко дни най-накрая и в Народното събрание лъсна лъжата на Кирил Петков и Асен Василев, която лансираха пред миньорите от „Марица изток“, че с последната редакция на Плана за възстановяване са спасили комплекса. Нещо, за което медията ни тръби от седем месеца.

източник >>>