Пеканов: Служебният кабинет не планира промени в Плана за възстановяване и устойчивост

Служебният кабинет има ограничени правомощия и кратки управленски срокове и не може да прави резки промени по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи  вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в коментира на въпрос на ГЕРБ дали се предвижда да се обсъдят допълнително с Европейската комисия включените, по думите им, „на тъмно“ проекти свързани с доставката на батерии и геотермалната енергия, предаде tribune.bg.

„Към момента не се вижда вариант, в който за няколко седмици да правим каквито и да било промени“, категоричен бе вицепремиерът.

Атанас Пеканов уточни, че ако има забавяне на законодателство по Плана, ще се наложи стартиране на инвестиционни проекти преди законодателните промени да са направени.

„Но във всички насоки за кандидатстване, всички дискусии с ЕК, ние ясно сме координирали законовите промени, които така или иначе ще се случат в следващите месеци, следващите години, така че инвестиционните проекти да отговарят на тези нови изисквания“, каза още Пеканов. По думите му всички законопроекти, за да получим транш от Брюксел по Плана за възстановяване, с изключението на промените в закона за енергетиката, са готови.

източник >>>