Изнесли сме четири пъти повече ток

България е осъществила износ на електроенергия за 785 млн. долара през първата половина на 2022 г. Това е четири пъти повече в стойностно изражение от 2021 г. и седем пъти повече отпреди две години. За първите шест месеца сме изнесли 3,542 млн. мегаватчаса, което е с 50% повече от миналата година. Най-много ток страната ни е доставила тази година за Сърбия, Словения и Дания. Данните са от анализ на БСК на външната търговия на България през първото полугодие на 2022 г., направен на базата на статистика на International Trade Centre ITC Geneva, които наблюдават над 200 държави.

Анализът показва, че българският износ през първото полугодие на 2022 г. расте с впечатляващите 30,6% като стойност спрямо същия период на 2021 г. и достига 25,777 млрд. долара. „Ако се елиминира влиянието на инфлацията, ръстът на износа е около 10%. Това никак не е малко на фона на случващото се по света, но не е аргумент за еуфория и е само заслуга на самите фирми, въпреки бизнес средата, създавана от непрекъснато растящата администрация“, коментира Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК.

Най-голям ръст в износа се отчита при енергоносителите. Стоковата група „Горива, електроенергия“ е водеща в експортната ни листа за първото полугодие с приходи от 3,064 млрд. долара, което е увеличение с 233% спрямо същия период на миналата година.

Приходите от износ на нефтопродукти – леки и средно тежки, също бележат впечатляващи стойности – за първите шест месеца са реализирани общо над 1,8 млрд. долара, над двойно повече отпреди година. Като количество са експортирани 962 хил. тона леки масла и 800 хил. тона средно тежки, съответно с 40% и 70% увеличение.

Суровините отново излизат начело в износа ни заради скока на цените им на международните пазари. Например на втора позиция е металът мед и продукти от мед с реализирани 2,331 млрд. лв. и 21% ръст. След тях, на трето и четвърто място,  са изделията на електротехниката, електрониката и машиностроенето, които през последните години бяха първенци в експортната ни листа.

източник >>>