Прокуратурата проверява договора на Мини-Марица изток за износ на въглища в Сърбия

Прокуратурата в Стара Загора подхвана „Мини-Марица изток“ ЕАД. Държавното обвинение е изискало документация във връзка с договора за износ на въглища за Сърбия, информира БНР.

Договорът беше сключен в началото на тази година и предвижда износ от 1 750 000 тона въглища за западната ни съседка. Сигнали до Прокуратурата във връзка с договора обаче станаха причина за проверката му. Един от аргументите е, че продажбата на въглищата е трябвало да стане по борсови цени, защото суровината е енергийна.

От „Мини-Марица изток“ заявиха, че е невъзможно да се сравнят лигнитни с калоричност 1600 килокалории на кг с черни въглища с калоричност 6000 килокалории на кг. На борсовите пазари черните въглища са на цени средно от 350 долара на метричен тон, но в тази цена влизат и транспортните разходи от Австралия или Индонезия до северноевропейско пристанищем уточняват от дружеството.

По думите на директорът на Мините Илза Чинкова интересите на дружеството и държавата са защитени. Тя посочи, че клаузите в договора са изключително изгодни. Плащането на въглищата е гарантирано с акредитив, транспортът е за сметка на сръбския купувач, а договорът може да бъде прекратен по всяко време без неустойка, допълни Чинкова.

източник >>>