АЕЦ „Козлодуй“ няма да остане без гориво, според шефа на Агенцията за ядрено регулиране

Няма опасност АЕЦ „Козлодуй“ да остане без свежо ядрено гориво от Русия според председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

„Има достатъчно гориво и за двата блока за години напред. Опасност от това блоковете да спрат поради липса на гориво поне в близките години няма“, заяви той пред БНР.

Централата може да използва всяко гориво, което е безопасно. Процесът за лицензиране на гориво започва с искане за използване на нов тип гориво, като се приложат документи за обосноваване на безопасността на горивото не само при нормална експлоатация, но и при аварийни ситуации, както и за съвместимостта със стария тип гориво, обясни Бачийски.

„Всичко зависи от анализите, които доказват безопасността на горивото. В Чехия в момента върви подобен преход. Малка е вероятността да бъде отхвърлено горивото, но това изисква време“, каза още той.

„Съвсем нормално е да получим документи, разработени от производителя, одобрени от АЕЦ „Козлодуй“, заяви Цанко Бачийски относно казуса с „Уестингхаус“. По думите му „няма драма в това, че анализите се изготвят от „Уестингхаус“, защото „няма и кой друг да го направи“, a такъв анализ изисква много добро познаване на характеристиките на горивото.

Има още една фирма и това не е тайна. Чехия работят и по двете линии. Всъщност това е диверсификацията. Не бива да се заменя един монопол с друг монопол. На пазара и в бъдеще ще излизат нови горива. Не е казано, че трябва да се работи само с един тип„, посочи Бачийски.

Запитан дали трябва доставчикът да се ангажира и с отработеното ядрено гориво, шефът на Агенцията за ядрено регулиране заяви, че то има самостоятелен път и не е необходимо двете неща да са обвързани.

източник >>>