Кремен Георгиев: Без Брикел никое енергийно предприятие няма да може да функционира според техническите изисквания

Енергийните предприятия и въглищните топлофикации няма да могат да функционират адекватно, ако не използват обогатеното гориво на ТЕЦ „Брикел“ и неговата брикетна фабрика. Това обясни пред Dir.bg и 3eNews Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите у нас. Той даде и няколко примера защо е важно дружеството да продължи да съществува.

„Брикел не е голяма електрическа мощност и не би трябвало да представлява проблем спиране на работата. Но основната роля на ТЕЦ „Брикел“ е друга. То е едно уникално предприятие не само у нас, но и в региона. Предприятието подобрява некачествените български въглища и създава обогатено гориво, което се използва във въглищните електроцентрали и топлофикациите“, обясни Георгиев. По думите му това е и основната роля на предприятието. „Ако го няма това гориво, то всеки един енергиен обект няма да може да поддържа системите си на необходимото ниво“, обяснява Георгиев.

Според него има вариант да се използва природния газ при топлофикациите, „но си представете това какво означава от финансова гледна точка“. А още повече, че газът като поддържащо гориво не може да замести изцяло обогатеното гориво на ТЕЦ „Брикел“. Това просто е технологична особеност. Също така в близост до Гълъбово и Брикел към момента не преминава никаква газова инфраструктура, а държавата дори не е предвидила такава. В момента най-близката газова връзка е в района на Димитровград, където ще бъде изграден кранов възел към газовия интерконетор Комотини – Стара Загора.
Просто всички котли при въглищните топлофикации са проектирани при доста по-калорично гориво от това, което може да се изкопае в България. Тази технология в България е добре позната и се използва вече десетилетия наред.

„Защо точно сега решиха управляващите да прекратяват дейността на ТЕЦ „Брикел“?“ , се запита и Георгиев.

„Не виждам да е нещо друго освен някаква PR акция това“,

добавя той.

По думите му дори и протоколите за нарушения, както се твърди, все още не са готови. „Един протокол от измервателния уред, който отчита замърсяването може да се види на практика веднага. На него веднага могат да се видят нивата на различните замърсители. А за колко време се оформя този протокол? Приемам, че това може да стане и за два дни. А вече минаха доста дни от проверките на предприятието и на практика нищо не се е случило за тях“, добави експертът.

В момента се коментират едни моменти завишения на замърсяването. Логиката на подобен тип измервания навсякъде е, че може да има грешка. „Според мен, ако досега имаше какво да се покаже за измерването като констативен протокол или акт, то би трябвало вече да е направен. Защо обаче го няма?“, попита Георгиев.

„Ако на дадена производствена площадка се появят трайни завишения на замърсяването, то е ясно, че вероятността да са именно от предприятието. Но по принцип регионът на Гълъбово е такъв, че не е ясно вятърът откъде и какво може да доведе. Просто целият регион е в такава ситуация“, уточни Георгиев.

Експертът припомни, че ТЕЦ „Брикел“ доставя безплатна топлоенергия на социалните заведения в община Гълъбово. Дори да стане платена, проблемът на общината ще бъде по-малък, ако изобщо я няма тази топлоенергия. „Освен това имаше изказване на министърът в оставка Борислав Сандов по повод на една тръба със 100 м дължина, която да се използва и за доставки от съседни централи. Ако това можеше да се осъществи и беше икономически изгодно, то много отдавна щеше да се случи по инициатива на ТЕЦ „Брикел“, смята Георгиев.

Той не отрече факта, че Брикел е една от възрастните централи в българската енергийна система и е нормално да има аварийни ситуации понякога. „. За дейността на брикетната фабрика за обогатителното гориво ѝ трябва пара. Ако това бе нужно, то досега да бе направен този проект за тръбопровод, за която управляващите в оставка говорят. С една тръба не можете да уплашите енергетиците, просто няма как. В случая просто се цели фокусиране на вниманието върху работата на дадено предприятие“, категоричен бе Георгиев.

Той коментира и ситуацията, в която ще изпаднат топлофикациите, ако липсва обогатеното гориво на Брикел.  Топлофикациите, използващи твърдо гориво през зимата, няма да могат да работят нормално без горивото на „Брикел“. Не и по начините, класифицирани като нормална работа, обясни Георгиев. Според него топлофикациите, независимо какво гориво използват, имат задължение да осигуряват услуга при определени параметри. „Ако не е възможно да се стабилизира работата на въглищния котел със съответното обогатено гориво, дори и с добавяне на природен газ, то тогава няма да може да се достигнат тези необходими параметри“, обясни специалистът.  „Съответно се нарушава топлоподаването, както и лицензионните параметри на работа, макар това да не зависи от самата топлофикация“, припомни Георгиев. Този факт ще доведе до проблеми за дружеството, а отделно и самите абонати няма да могат получат това, което са очаквали“, припомни Георгиев.

Също така обогатеното гориво от „Брикел“ намалява разхода на некачествените въглища, които се добиват в държавата ни. По-доброто гориво намалява и аварийността на съоръженията – чрез него се намалява и износването на материалите. Просто обогатеното гориво съдържа много по-малко пепел и влага, по-калорично е и не се отделят толкова много вредни емисии с него, обясни Георгиев.

Именно с идеята да се ограничават вредните парникови емисии, всички топлофикации вече са предприели действия в тази посока. Все пак Зелената сделка скоро ще бъде основен въпрос пред всички предприятия, категоричен бе експертът.     

Освен него опитни енергетици припомниха защо е важно да работят енергийните мощности у нас. Те са планирани в четирите края на България и заради това при отпадане на една централа се създават проблеми в енергийната система на страната.

източник >>>