„Брикел“ може да продължи да произвежда брикети и след като спре производството на ток

ТЕЦ „Брикел“ може да продължи да произвежда брикети, както и да захранва с парно и топла вода Гълъбово и след спиране на мощностите за производство на ток, каза днес пред БНТ министърът на екологията в оставка Борислав Сандов. Той обясни, че решението на правителството за затварянето на Брикел от вчера идва в отговор на неспазване на европейските изисквания и българските норми при производство на ток.

Сандов обясни, че днес ще бъдат изпратени документите, с които се иска спиране на котлите и се уведомява ръководството, че те ще бъдат пломбирани. Екоминистърът посочи още, че производството на ток може да започне отново, когато „Брикел“ започне да изхвърля вредни емисии само през централния си комин, снабден със система за сероочистка, а не както сега – през цялата сграда и аварийния байпас комин.

Сандов коментира, че извършеният наскоро в теца ремонт е бил фиктивен, а той е трябвало да спре още в средата на декември, след като при получаване на новото комплексно разрешително не е извършено задължителното замерване на емисиите от регионалната екоинспекция. Той подчерта, че японска техника за замерване на замърсяването на въздуха навън на няколко пъти е достигнала лимита си заради високите нива на замърсяване в района на теца. „За да отчетем точно нивото на замърсяване, би ни трябвало техника, която мери вътре в комините, а не навън“, коментира Сандов.

Според него, при положение че ТЕЦ „Брикел“ произвежда 1% от тока в България, затварянето му не създава проблеми за енергийната система.

източник >>>