Не ЕК, а български вицепремиер настоял за затварянето на въгледобива у нас до 2030 г.

Президентът на КНСБ обвини Борислав Сандов, че неправомерно променя записаното в Плана за възстановяване

„КНСБ е против всяка пътна карта, в която се залага ускорена декарбонизация на енергийния сектор. Няма да приемем никакви алтернативни планове за закриване на въглищните мини до 2030 г.“ Това заяви в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров. Коментарът му е по повод приетата на 5 юли от Консултативния съвет за Европейската зелена сделка пътна карта за ускорена декарбонизация на енергийния сектор по инициатива на вицепремиера и министър на МОСВ Борислав Сандов, срещу която са се обявили участвалите в заседанието представители на синдикатите.

Президентът на КНСБ обвини еко министъра, че неправомерно променя договорените в Плана за възстановяване и устойчивост цели. „В документа, приет от ЕК, не пише никъде, че затваряме въглищата до 2030 г. Точно това дописва Борислав Сандов в искането си до Консултативния съвет. Този текст е неправомерен и в разрез с Плана за възстановяване, където ясно пише 2038 г.“, категоричен бе Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ уточни, че пътна карта трябва да бъде изготвена за декарбонизация на цялата икономиката. „А не на енергетиката, каквато прокара лично вицепремиерът Сандов“, заяви Пламен Димитров. „Ние ще настояваме всички партии, които отиват на избори, да обявят ясно зад кое застават – зад Сандов и сандовщината или зад договореното в Плана за възстановяване“, подчерта синдикалният лидер.

Пламен Димитров потвърди през медиите в Стара Загора, че окончателният вариант на Плана за възстановяване, по който България очаква да получи 12 млрд. лв., не е бил представен на КНСБ от правителството до приемането му от ЕК. И определи заложения в Плана завод за батерии като „мегаломанска и доста абсурдна идея“.

Като неосъществим той нарече и поетия от правителството на Кирил Петков ангажимент за 40% намаление на въглеродните емисии до 2025 г. „Това няма как да се случи в настоящата ситуация. Ще продължим да се борим, ще продължим да отстояваме интереса на комплекса „Марица изток“, подчерта Пламен Димитров.

източник >>>