Румен Петков: Ако сега не гарантираме собствената си енергийна сигурност, катастрофата е неизбежна и то буквално утре

Вместо да гарантираме сигурността на базовите си мощности, ние гарантираме дебелите портмонета на собствениците на ВЕИ-та, изригна във Фейсбук лидерът на АБВ Румен Петков

Ето какво гласи постът му:

В световен мащаб са инвестирани 10 трилиона долара в изграждането на възобновяеми енергийни източници, в резултат на което те дават 1.5% от световната електроенергия. А като цяло в енергетиката на света са вложени шест пъти по-малко средства, които добавят останалата.

В България сме инвестирали 3.5 милиарда евро, които дават 6% от електроенергията, главно защото я изкупуваме от собствениците на ВЕИ-та на два и три пъти по-висока цена (преференциална, никой не знае защо). Разликата я плащаме от Фонда за енергийна сигурност, вместо да гарантираме сигурността на базовите си мощности и бъдещето на ядрената ни енергетика, ние гарантираме дебелите портмонета на собствениците на ВЕИ-та. Чрез ВЕИ-тата сме съсипали десетки хиляди декара обработваема земя и за това никой не говори. И продължават да ни заблуждават, че това е бъдещето.

Ако сега не заложим на радикалното решение за гарантиране на собствената си енергийна сигурност чрез изграждане на „Белене“ и гарантиране на газовите доставки, катастрофата е неизбежна и то буквално утре.

източник >>>