ТЕЦ AES Гълъбово произведе рекордно количество електроенергия за първото шестмесечие на 2022 г. от старта на централата до днес

Въглищните ТЕЦ продължават да играят ключова роля за енергийния преход, както и за поддържане на социално поносими цени на електроенергията в страната

Производствен рекорд за първото полугодие на 2022 г. отбеляза ТЕЦ AES Гълъбово. За периода от януари до юни 2022 г. централата произведе 1 965 171 МВтч. електроенергия, което е с над 30% повече спрямо същото шестмесечие на 2021 г. Това е и най-високият производствен резултат за шестмесечие от пускането на централата в търговска експлоатация преди 11 г. до днес. С производството си за полугодието най-новата въглищна централа в България осигури 6-месечното потребление на близо 1,1 млн. български домакинства, показва анализ на данните.

Само през месец юни ТЕЦ AES Гълъбово генерира 324 048 МВТч. надеждна електроенергия от български въглища, което е ръст с 690% спрямо месец юни година по-рано. През миналия месец най-модерната въглищна централа в България осигури 12% от потреблението на електроенергия в страната. А заедно с другата производствена мощност на AES България – вятърен парк „Свети Никола“, двете централи генерираха 13% от електроенергията, използвана от българските потребители през месец юни т.г. Това означава, че всеки седми киловатчас електроенергия, потребен в България през юни, е осигурен от AES България.

„Всичко това показва ключовата роля на ТЕЦ AES Гълъбово, както за енергийната сигурност на страната, така и за нашата енергийна независимост. Защото централата използва само български енергиен ресурс – лигнитни въглища, добити от държавните „Мини Марица Изток“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

„По пътя на ЕС към по-зелено енергийно бъдеще въглищата са важно преходно гориво. В България въглищните централи в комплекса „Марица Изток“ са от ключово значение в трансформацията към въглеродно неутрална енергетика и икономика. Това е видно и от производствените резултати на ТЕЦ AES Гълъбово за първото шестмесечие на 2022 г. Като използва местно добити лигнитни въглища, ТЕЦ AES Гълъбово също така играе важна роля за поддържане на социално поносими цени на електроенергията в страната“, коментира Оливие Маркет, президент на AES България.