Комплекс „Марица изток“ – от „Разпни го“ до „Осанна“

Тежко нещо е амнезията… Само до преди две седмици отявлени зелени, ВЕИ-лобисти и пригласящите им демократи бяха категорично за закриване на въглищните централи в комплекс „Марица изток“ заради чакани милиарди евро по европейската „Зелена сделка“…

Хората, които през годините стояха неизменно срещу зеленото европейско безумие – не повече от десетина български специалисти – бяха перманентно обвинявани в ретроградност, „закостеняло мислене“ и т.п. За разлика от тях едни други специалисти, вероятно не безплатно, от сутрин до вечер се изказваха по медиите колко права е Европа с предприетия зелен преход и как като затворим въглищните ТЕЦ-ове, ще спасим планетата Земя.

Днес, когато на 300 километра от България се води война, върлите противници на въглищните централи изведнъж смениха риториката. Тоест изведнъж прозряха, че енергийната независимост и сигурност на България може да бъде гарантирана само чрез въглищните й централи (б.р. горивото на АЕЦ „Козлодуй“ се осигурява от Русия). И дори започнаха да си вменяват позиции, които никога, ама никога преди това не са изричали.

Въпросът обаче е, че само с думи енергийната независимост на България няма да бъде постигната, още повече че 15 март е крайният срок, в който правителството трябва да внесе в ЕК последните поправки по Плана за възстановяване и устойчивост.

Вчера ресорният вицепремиер Асен Василев обяви, че в последната версия на Плана отпада изграждането на парогазова централа, заменяща мощностите на ТЕЦ 2, която беше лансирана при предходната му преработка по време на служебното правителство. С апломб Асен Василев обяви още, че „Мариците“ ще продължат да работят, като алтернатива ще се изгради завод за батерии.

Инж. Щерев, инж. Иван Арсениев, Боян Рашев… това са част от малкото специалисти, които застанаха срещу безумната „Зелена сделка“ на ЕС

Докога обаче… Докогато е изгодно на ЕС или докато в родината ни не се намери поне един смел мъж, който да обяви пред ЕК, че България не трябва да има срок за затваряне на въглищните си централи, за което настоя и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в призив към премиера Кирил Петков.

Едва ли обаче Кирил Петков ще има смелостта да направи това в Плана за възстановяване и устойчивост, а още по-малко да настоява в Брюксел заедно с премиера на Полша да бъдат ревизирани непосилните въглеродни квоти, които плащат понастоящем въглищните централи, или поне да бъде наложен 5-годишен мораториум за тях заради военните действия в Украйна, докато ЕС не осигури енергийната си независимост от Русия. Нещото, за което настояха от „Народен съюз“.

Към момента обаче всичко е глас в пустиня.

Защото нашият премиер и подчиненият му Министерски съвет са ангажирани с чинопоклоничество пред НАТО (сиреч САЩ), отстоявайки позиции за Украйна. Тоест националната енергийна сигурност и независимост на България въобще не им е в дневния ред.

Както и сметките за ток, които ще плащат българите през следващия месец.

източник >>>