Асен Василев увери, че няма да се затварят ТЕЦ-ове, но ще работят по-малко през годината

Според него Планът за възстановяване спасил от смъртна опасност енергетиката ни

„България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка“, заяви по време на изслушването си в НС вицепремиерът Асен Василев.

„През 2019 г. ние сме поели цели за намаляване на въглеродните емисии, те трябва да бъдат изпълнявани. Няма как да бъдат преразгледани. Това означават, че въпреки че всички централи продължават да работят, те ще работят в по-малък период от годината. Трябва да има 40 % намаляване на въглеродните емисии. Това не застрашава нашата енергийна система“, посочи министърът.

„Планът, който ние заварихме, идвайки като редовен кабинет, предвиждаше закриването на 1600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този план, в момента България щеше да е с ангажимент да изгражда газова централа при липсата на газ и при цените на газа, които съществуват в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата от въглищните централи, които са с национален ресурс“, каза Василев.

Според него проектът за изграждане на парогазова централа в Плана е бил смъртна опасност за българската енергийна система.

Василев посочи, че в Плана са заложени капацитет от батерийни мощности. „Тези мощности ще бъдат изградени на конкурентен принцип в България, като управлението на търговете, за да няма никакво съмнение, всичко това ще бъде управлявано от Европейската банка за възстановяване и развитие… Същото се отнася и до геотермалните проучвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се вижда голямо наличие на геотермален ресурс“, каза още Асен Василев.

От ДПС обявиха, че в Плана за възстановяване и устойчивост липсват приоритети, съгласувани с националния интерес в сферата на енергетиката и транспорта в плана. Джевдет Чакъров постави въпроса как ангажимента на страната ни за намаляване на емисиите от централите в Маришкия басейн ще се отрази на работниците, тъй като според него това означава над 4000 работници да останат без работа. Планът е разработен като оперативна програма, според становището на ЕК. Много от заложените проекти в плана не са аргументирани, смятат от ДПС.

„Българската енергетика няма полза от батерии“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. Проектът за батериите е скандален, по мнението му и посочи фирми с интерес към ВЕИ, които щели да получават грантове по плана. „Г-н Добрев, явно не сте внимавали в часовете по математика, захапа го Асен Василев. „Грантове не се дават за ВЕИ проекти. Няма фирми, близки до кабинета, които да се занимават с ВЕИ“, категоричен бе в отговора си финансовия министър.

От ГЕРБ станаха на крака и аплодираха, че нямат участие в бизнеса с ВЕИ.

От ИТН пък изразиха недоумение защо текста на Плана не се показва. „Само ще спечелите от това, ако направите този плана видим“, каза Виктория Василева. Планът е видим, отговори й вицепремиерът. Няма да правим икономически недалновидни проекти, успокои още той.

източник >>>