Таско Ерменков: Проектът, който трябва да се храни е АЕЦ „Белене“

Трябва да се строи АЕЦ „Козлодуй“, ако се избере между два проекта за ядрена централа. Ако се строи АЕЦ „Белене“ – първото гориво трябва да е руско, смяната и диверсификацията трае по дълго, а АЕЦ „Козлодуй“ е с „уестингхаус“ и друго алтернативно гориво. Това коментар пред бТВ Валентин Николов, бивш директор на БЕХ.

Строенето на една централа е с обвързаност 60 г напред, посочва тази. Енергийният експерт и член на изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков обаче смятат, че проектът, който трябва да се храни, е АЕЦ „Белене“ заради няколко причини – там е вложен голям инвестиционен разход – 3 млрд. евро за площадка, оборудване и проект и второ – предимството е диверсификацията на ядрения риск за по-малко загуба на ел.енергия и по-ниска цена.

Ако анализът докаже, че АЕЦ „Козлодуй“ е по-добрият проект, БСП няма да тича срещу вятъра, но иска независимият експерт, който ще го прави, да е наистина независим, уточнен депутатът. Николов обаче добавя, че анализът ще се направи в САЩ и по негова информация програмата ще мине през Питсбърг – „Уестингхаус“. Той коментира, че има много анализи, не виждам да се чака друг.

източник >>>