Синдикатите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ са против идеята завода за боклук на София да се мести при тях

Синдикатите в КНСБ към ТЕЦ „Марица изток 2“ инициира спешна среща на Браншовия съвет на тема енергетика включващ цялата структура на БЕХ и ресорния министър. Поводът е изказването на вицепремиера Асен Василев е петък за това че В комплекс „Марица Изток“ няма да бъде изграждана парогазова централа, а завода за утилизация на отпадъци от центъра на София ще бъде преместен като проект в Маришкия басейн. Това съобщи пред радио Стара Загора Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ Марица изток 2.

„Останахме изненадани от изказването на вицепремиера Асен Василев. До сега тази тема не е коментирана с нас. При това през август месец, те с Кирил Петков бяха радетели на идеята за запазването на „Марица Изток“ до 2040 година и тези планове, които бяха представени в петък са абсолютна изненада. Вчера дадохме заявка и очакваме до 2-3 дни да се насрочи дата за среща на Браншовия съвет.

“ Не бих казал, че изместването на завода от София ще удължи живота на комплекса, това е по-скоро първа стъпка към затварянето му, каза още Дяков. „Не мисля, че на територията на комплекса е мястото на този завод. Както стана ясно вчера, дори Общинския съвет в София иска той да остане при тях. Ние сме против изграждането на този завод. Искаме да видим какво е записано в корекцията на Плана за възстановяване и устойчивост и какво ще бъде внесено февруари месец. Това е важното към момента. Ако има рязък завой от обещаното през август т.е запазването на комплекса до 2040, знаете какви ще бъдат нашите действия. Ние сме крайни вече в нашите действия, защото от това зависят съдбите на 10 хил. души. „

източник >>>