„Мини Марица-изток“ ЕАД има промишлени запаси от въглища за още близо 70 години

През новата 2022 г. най-голямото въгледобивно дружество у нас и на Балканския полуостров – „Мини Марица-изток“ ЕАД, ще чества своя 70-годишен юбилей. Седем десетилетки, в които единствената българска енергийна суровина гарантира енергийна сигурност и независимост на България, въпреки външните, че и национални катаклизми.

Едва ли има миньор от хилядите заети в „Мини Марица-изток“, който не ще посрещне юбилейната 2022 г. с надежди за хляба си заради категоричната позиция на ЕК, решила да спаси планетата Земя с първо условие – затваряне на въглищните централи (б.р. въпреки че въглищата и стоманата бяха в основата на обединението, довело до създаването на ЕС) и заради продължаващата лъкатушеща позиция на българските правителства по т.нар. европейска „Зелена сделка“.

През последните месеци обаче цените на ел.енергията в обединена Европа започнаха да галопират и стигнаха незапомнени за последния половин век стойности. Анализатори и новоизлюпени специалисти вече заляха медийното пространство с обяснения за причината, но нито един от тях не се сети, че планетата Земя няма неизчерпаеми източници на газ например, а политическите анализатори обвиниха за ситуацията Русия… тоест не била си изпълнявала договорните задължения с Европа!?

На този фон и на прогнозите за предстоящи високи цени на ел.енергията на европейските енергийни борси в края на 2021 година медията ни отново обръща поглед към нашите източници на ел.енергия, които могат да гарантират целогодишното й производство.

„Икономически ефективните, тоест т.нар. промишлени запаси в „Мини Марица-изток“, които към днешна дата, според днешните икономически критерии, могат да бъдат добити на печалба са около 1 милиард тона въглища. До сега за 70 години сме консумирали около милиард и нещо тона, тоест по груби сметки имаме запаси за още близо 70 години“, съобщи за медията ни бившият дългогодишен главен проектант на „Мини Марица-изток“ инж. Иван Арсениев.

Запитан дали парогазовата централа, която служебното правителство заложи в редактирания вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, би сменила мощностите на ТЕЦ „Марица изток 2“, инж. Арсениев коментира, че това е някакъв вариант в контекста на европейската „Зелена сделка“, но никой не може да докаже, че тя е ефективна, тъй като газът е вносна суровина, при това борсова стока.

А на въпроса на „Старозагорски новини“ дали ЕК трябва да преосмисли позицията си за въглищните централи, тоест да не слага вилата на врата на държавите от ЕС, които разчитат на своите въглищни запаси, инж. Арсениев беше категоричен:

„Първото нещо, което ЕК трябва да направи, е да отрезвее. Тоест да започне да мисли реално, да си назначи специалисти, които разбират от енергетика, от перспективи и стратегия и тогава много бързо ще се решат нещата. Със заклинания и с утопии целият товар от тяхната „Зелена сделка“ ще се стовари върху гърба на редовите граждани на ЕС, особено силно и на българските данъкоплатци“.

Инж. Иван Арсениев, за когото борбата за защита на комплекс „Марица изток“ е негово верую, от десетилетия обаче е оптимист, че „първите лястовички в ЕС вече са дошли“, визирайки новата активна позиция на Полша, Унгария и Чехия, които все по-твърдо се обявяват в защита на своите въглищни централи. Единствени и незаменими на фона на хаоса в европейската енергийна система. В това число и галопиращите квоти за въглеродните емисии, които също са „европейски продукт“.

След първото си посещение в Брюксел преди десетина дни новият български премиер Кирил Петков съобщи, че Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде редактиран отново. Какви точно ще са редакциите след направените 207 забележки от ЕК никой не може да гадае. Вероятно и самият Кирил Петков.

Като за начало му предлагаме думите на инж. Иван Арсениев – „В момента България има само една алтернатива – да защити националните си интереси“.

източник >>>