Николов: Въпреки кризата изнасяме повече ток, мощностите ни са по-ефективни от региона

Въпреки кризата, България изнася повече електроенергия. Което показва, че нашите производствени мощности са по-ефективни от тези в съседните държави. Това обясни в ефира на БНТ министърът на енергетиката Александър Николов. Той отбеляза, че през последната година производството на ток у нас е нараснало с 15%, а в същото време консумацията се е увеличила с 4 на сто. Разликата е отишла за износ. Според Николов това доста добър показател за енергетиката ни на фона на реалния ръст на БВП. Той посочи и че това е доказателството, че електроенергийната ни система е стабилна въпреки появилите се твърдения за обратното.

Николов допълни и че в сравнение с всички съседни държави, както и в целия регион чак до Унгария, цените на електроенергията са сравнително еднакви. Което се дължи на това, че пазарът е единен.

Енергийният министър обясни още, че има съществени причини държавата да сложи таван на компенсациите за бизнеса заради скъпата електроенергия. Първата е, че трябва да има прогнозируемост в бюджета. Втората е, че чрез този таван правителството ангажира и икономическите субекти да бъдат внимателни и заинтересовани по отношение на цените на електроенергията на пазара, така че да участват в него като се стараят да не допускат резки скокове и пикове. По повод изразеното недоволство от страна на индустрията за този таван, Николов отбеляза, че всичко възможно, което държавата може да предприеме в разумни рамки, е приложено като мярка в помощ на бизнеса. И допълни, че разбира желанието на компаниите да получат повече подкрепа от държавата, но все пак трябва да бъде постигнат баланс. Николов отбеляза и че активната комуникация между правителството и бизнеса ще продължи с цел активирането на всички механизми за подкрепа към него.

Енергийният министър отбеляза още, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки, насочени към стабилизиране на системата и цените в електроенергетиката. Една от тях е олекотяване и ускоряване на процедурите за изграждане на собствени мощности за производство на ток. Николов уточни, че не става въпрос само за административна подкрепа, а за облекчения по цялата верига от прединвестиционния процес, през реализацията на проекта до приключването му и достигането на ефекта – намаляване на тежестта на електроенергията като разход в фирмите. „За да започне да се балансира по-добре системата, ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи“, допълни енергийният министър.

Николов обясни още, че държавата не обмисля въвеждането на компенсации за бизнеса по отношение на високите цени на природния газ, за разлика от тези на електроенергията. И обясни това с факта, че компаниите у нас, който използва синьо гориво, го купуват на значително по-ниска от цена както спрямо съседните страни, така и в сравнение със средната в Европа.

Енергийният министър заяви още, че наложеният мораториум не застрашава „Топлофикация-София“ от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство. Но призна за проблема там и отбеляза, че те се дължат на липсата на адекватни действия и реформи в годините назад. „Топлофикация-София“ е тема, която е неглижирана в рамките на 10 години и повече. Тя е близо до технически фалит, това не означава, че дружеството ще спре да функционира и не означава че софиянци ще имат затруднения с получаваната услуга, а означава, че е крайно време да се вземат мерки от всички заинтересовани страни“, посочи министърът.

По отношение на ТЕЦ „Марица Изток-2″, според думите на Николов функционирането на предприятието е много добро, но се очаква то да оптимизира дейността и разходите си. Което включва и спирането на финансирането на футболния клуб „Берое“. И в тази връзка енергийният министър обясни, че става дума за годишен разход от минимум 5 млн. лв., които са за сметка на ТЕЦ-а, който обслужва цялата енергийна система. „Няма никаква логична причина, не мога да намеря директна връзка между футбол и енергетика. Дружество, което е с огромни дългове, да отделя за някакъв формат на социална или спортна дейност. Това може да се случва единствено, когато показва достатъчно добро финансово здраве“, категоричен бе министърът. И допълни, че ако се подпомага какъвто и да е вид спорт, това не трябва да е за сметка на други. „Дори държавата или БФС да вземат решение определени дружества да дотират спортна дейност, това трябва да е за всички, а не преференциално избрано“, допълни подчерта Николов.

източник >>>