И след COP 26 въглищата остават

В заключителния текст на конференцията на ООН за климата бе приета промяна на формулировката: думите „постепенен отказ“ от въглищата бяха заменени с „постепенно намаляване“ на употребата на въглищата

На конференцията на ООН за климата СOP 26 в Глазгоу, след две седмици дебати, на 13 ноември бе одобрена ревизирана сделка за борба с климатичните изменения.

Първоначалната редакция на текста на споразумението от Глазгоу призоваваше страните към „ускоряване на отказа от въглищата и от субсидиите за изкопаемите горива“.

Под натиска на Индия, Китай и Саудитска Арабия текстът бе модифициран и в крайна сметка се стигна до формулировката „ще бъдат положени допълнителни усилия за намаляването на употребата на въглища без системи за улавяне (на въглеродния диоксид) и за прекратяване на неефективните субсидии за изкопаемите горива“, отбеляза Франс прес.

Тоест в последния момент в заключителния текст на конференцията, след предложение на Индия, думите „постепенен отказ“ от въглищата бяха заменени с „постепенно намаляване“ на употребата на въглищата.

„Страните в развитие имат правото на справедлив дял от световния въглероден бюджет и на отговорно използване на енергиите от изкопаеми горива“, заяви индийският представител на форума, министърът на околната среда и климата Бхупендер Ядав.

Конвенцията на ООН за климатичните изменения от 1992 г. почива на два стълба: намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация на най-уязвимите към бъдещите последици.

Създаденият през 2013 г. механизъм за справяне с този въпрос обаче не бе конкретизиран. В Глазгоу развиващите се страни се опитаха да предявят претенциите си, но напразно. Идеята им за създаването на нова система за финансиране бе блокирана. Постигнат бе компромис за воденето на годишен диалог до 2024 г. за обсъждане на условията за финансиране на дейности.

Парижкото споразумение предвижда страните, които са го подписали, на пет години да си поставят по-амбициозни цели за съкращаването на емисиите на въглероден диоксид.

Първият цикъл за преразглеждането на поставените цели трябваше да приключи в края на миналата година, но се стигна до отлагане заради коронавирусната пандемия.

Споразумението от Глазгоу, прието в събота, съдържа призив към страните да преразгледат целите си за борба с климатичните изменения за 2030 г.

Член 6 от Парижкото споразумение за климата, който е свързан с функционирането на въглеродните пазари, от три години създава трудности за климатичните преговори.

След провала на COP 24 през 2018 г., а след това и на COP 25 през 2019 г., в Глазгоу бе постигнато споразумение за правилата, по които ще функционират въглеродните пазари, които имат за цел да допринесат за съкращаването на емисиите от въглероден диоксид.

Световната конференция за климата отбеляза напредък, но това не е достатъчно, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Като изброява в изявлението си целите, „които не успяхме да постигнем на тази конференция“, Гутериш отбелязва, че сред тези цели са „краят на субсидиите за изкопаемите горива, отказът от въглищата и определянето на цена на въглерода“.

„Приетите текстове са компромис. Той отразява интересите, ситуацията, противоречията и състоянието на политическата воля по света… За съжаление, колективната политическа воля не бе достатъчна за преодоляването на дълбоките противоречия“, изтъкна Гутериш.

След COP 26 шведската активистка за борба с климатичните изменения Грета Тунберг заяви, че конференцията се е свела до празни приказки.

източник >>>