ГЕРБ: Въглищните ТЕЦ-ове затварят от 2026 г., Радев или не знае, или лъже

Топлоелектрическите централи, работещи с въглища, реално ще затворят през 2026 г., а не както обещават президентът Румен Радев и служебният кабинет – след 20 години. Така са разчели от ГЕРБ внесения преди броени дни в Брюксел План за възстановяване и устойчивост, по който се чакат милиарди евросредства. На брифинг в централата си партията на Борисов изразиха сравнително задоволство от внесения в ЕК документ, като според тях най-новият вариант се доближава максимално до този, предложен през пролетта от ексуправляващите. Без един аспект – енергетиката.

„Добрата новина е, че Планът за възстановяване и развитие вече е внесен в Европейската комисия. Понеже сме в кампания, сигурно очаквате дълъг репертоар с политиканско говорене. Човек обаче трябва да уважава себе си и хората, с които е работил“, заяви вторият човек в ГЕРБ и бивш вицепремиер с ресор еврофондове Томислав Дончев. „Ако в плана има един проблем, то той е в частта енергетика“, добави той. „Голяма част от предложените инвестиции ще предизвикат обратен ефект, те са включени без анализ, без професионален и обществен дебат“.

По същество в плана било записано, че датата, когато се затварят централите на въглища, няма да е 2038 г., както казва президентът, а 2026 г. След тази дата щели да работят само мощностите на природен газ, както щели да се изградят и фотоволтаици, каза бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков.

„Свидетели сме на провала на провала на Радев в частта помощ за бизнеса – от фризьорските салони, през пекарната за хляб, до голямата индустрия. С мерките, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, се залага една зависимост на българската енергетика от руския газ и се хвърля прах в очите на миньорите и работещите в централите“, каза той.

„Бях се обзаложил, че до Нова година цената на тока за бизнеса ще стигне 600 лева. А още днес токът мина тази граница – 625 лева. И за капак Радев иска да прави среща с държавни дружества, като се намира в кампания. Интересно ми е ще му вземете ли пари за отразяването“, реторично попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не бе сред участниците на пресконференцията, но по традиция се включи импровизирано в брифинга.

Киро и Асен ходиха в „Мариците“ да се подписват, като са знаели какво пише в плана за възстановяване. Защо е тази лъжа? Защо Радев излиза и казва, че това е „енергийното сърце“ на България, а неговият вицепремиер е разписал затваряне още през 2026 година“, попита реторично експремиертът.

Борисов намекна също, че може би отново няма да влезе в парламента, както направи след предишните два избора, когато бе избран, но се отказа да седне на депутатската банка. Причината – искал да няма депутатски имунитет. „Нека Бойко Рашков се развихри„.

„Вече два избора минаха с такива обвинения – то не беше ядене на хора и други. Няма нито един случай на доказано нарушение от страна на ГЕРБ„, добави Борисов.

източник >>>