Радев: Искаме не само да не затворим, а да развием комплекса Марица-Изток

България ще продължи да защитава въглищните си централи, които към момента нямат алтернатива в енергийния микс на страната. В това бе категоричен държавният глава Румен Радев. В петък той поднесе цветя пред Паметника на летеца в София по повод Деня на авиацията и българските Военновъздушни сили – 16 октомври.

„Ще направим всички възможно да защитим въглищните си централи. Неслучайно на съвета на ЕС през месец май аз, заедно с представители на други държави, постигнахме отпадането на цяла една точка, която трябваше да ускори неимоверно зеления преход“, отчете държавният глава.

По думите му зелен преход следва да има, но той трябвало да бъде извършван много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкурентоспособност и да не „платят една много висока цена“.

„При всички положения ще защитаваме нашите въглищни централи, които в момента България няма с какво да замени. Ще направим така, че енергийният комплекс Марица-Изток не само да не затвори, а да се развива като енергийното сърце на България“, заяви Радев.

Как вижда президентът развитието на Маришкия басейн – въвеждане на технологии за улавяне на въглеродните емисии, изграждане на нови модерни енергийни производства – водород, вятърна енергия.

Радев коментира и отношенията по оста София-Скопие в светлината на скандалния случай от преди дни, когато се разбра че в района на град Кавадарци са били унищожени две български военни гробища от Първата световна война.

Системна дебългаризация“ – така определи случая президентът. „Със сигурност ще реагираме. В момента МВнР съвместно с Министерството на отбраната извършват проверка, но реакция ще има. Последните позиции на България, които изразих категорично и ясно на срещата в Любляна, е да насочим въпроса към истинския проблем – дебългаризацията, дискриминацията на живите българи в момента в Република Северна Македония“, каза държавният глава.

Припомняме, че в последните месеци се налага намеса на МВнР по темата спрямо изказвания и действия на политици от РСМ, въпреки че в момента се намираме във важен и преходен момент от преговорите между двете страни за изпълнението на Договора за сътрудничество и добросъседство. Именно изпълнението на този договор е условието на нашата страна да вдигне ветото, което наложи на стартирането на преговорите на Република Северна Македония и Албания за членството им в ЕС.

През март месец 2021 година посолството на Република България в Скопие изпрати и протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония.

източник >>>