България не си е заявила досега пред ЕК дата за затваряне на въглищните ТЕЦ

„ЕК очаква да бъдат финализирани преговорите на този процес“, заяви пред медията ни еврокомисар Мария Габриел

„ЕК очаква да бъдат финализирани преговорите с България за финализиране на този процес.“ Така еврокомисар Мария Габриeл отговори на „Старозагорски новини“ кой е крайният срок за затварянето на въглищните централи в България с изричната уговорка, че това не е неин ресор. На допълнително питане на медията ни дали въпросният краен срок трябва да бъде задължително обвързан в Плана за възстановяване и устойчивост, който България все още не е подала към ЕК, еврокомисар Габриел коментира: „Би било редно датата да е цялостен подход с Плана за възстановяване и устойчивост. Това би позволило повече мобилизиране на средства и оптимизиране на ресурси“, но изрично уточни, че това не е задължително.

В случая на прима виста пред българските политици стоят два важни проблема: първият – да бъде внесен в Брюксел Планът за възстановяване и устойчивост, и вторият – да определят крайната дата за затваряне на въглищните ни централи, според изискванията на европейската „Зелена сделка“. И тъй като по Конституция България все още е парламентарна република, решенията по тези жизненоважни теми за комплекс „Марица изток“ и за българската индустрия въобще трябва да бъдат взети от Народното събрание, а не от правителството й, още по-малко от служебното.

Лутането в мрака – ВG патент

За разлика от други европейски държави, България, която разполага за 50 години напред с енергиен ресурс, гарантиращ производството на ел. енергия 24 часа в денонощието и 365 дни в годината, се оказа единствената, която не е защитила законово или под друга нормативна форма този ресурс в контекста на „Зелената сделка“. Тоест българският парламент да приеме закон или решение, че въглищните ни централи ще работят примерно до 2038-а или до 2043 година например, както това направиха Германия, Полша, Унгария и др.

Такъв акт със сигурност не беше приет по време на управлението на Борисов, но и всички т.нар. „партии на промяната“, които се кълняха в светлото бъдеще на комплекс „Марица изток“, в момента въобще не се сещат за него, вкопчили се в междупартийните си войни и бъдещо оцеляване на поредните предсрочни парламентарни избори.

В Германия няма социално напрежение

За разлика от България обаче, Германия си е определила крайната дата за затваряне на въглищните си централи – 2038 г. Нещо повече, там е бил приет и федерален закон за инвестиции за прехода в размер на 40 милиарда евро, осигурени от федералния бюджет за 4-те въглищни региона, двата от които на територията на Саксония. За това съобщи в края на миналата седмица на среща с медиите Томас Шмидт – министър на регионалното развитие на Саксония и водач на 15-членната германска делегация от експерти в различни области, която бе на посещение в Тракийски университет – Стара Загора. Заедно с тях на брифинга участва и българският еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Министър Шмидт уточни, че средствата от 40 милиарда евро са за изграждане на инфраструктура – пътна и железопътна, с цел икономическо развитие на въглищните региони, строеж на детски градини, туризъм и основно научни изследвания с цел създаване на работни места и намаляване последиците от климатичните промени.

На журналистическо питане за социално напрежение вследствие на приетото решение за затваряне на въглищните им централи до 2038 г. той съобщи, че в Германия няма социално напрежение… „Пряко заетите в двете въглищни централи в област Саксония са 17 000 души. Тези хора ще продължат да бъдат заети до окончателното затваряне на централите, но впоследствие те ще бъдат ангажирани и в рекултивацията на тези мини и централи. Нашата идея е успоредно да развиваме нови дейности, в които те главно да бъдат заети в един момент, когато едната дейност премине в друга. Тоест работим с научните институти, с които разработваме нови решения, нови технологии. А чрез тези научни разработки ще привлечем предприятия, ориентирани към бъдещето, които ще се установят при нас и ще поемат тази работна ръка“, допълни министърът на регионално развитие на Саксония.

източник >>>