Кой излъга за „Марица изток“?

Правителството на ГЕРБ е подписало затварянето на комплекс „Марица изток“ през 2025 г. Това твърдение беше лансирано нееднократно по време на последната предизборна кампания. То не само донесе допълнителни гласове за партиите на твърдящите, но и формира обществено мнение, че затварянето на въглищните ТЕЦ-ове е предрешено. И продължи да носи политически дивиденти.

Едно питане на Европейската комисия във връзка с въглищните ТЕЦ обаче развенча тази неистина. За него съобщи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на 13 август:

„Европейската комисия пита кога ще затворим ТЕЦ-овете. Но не е редно един служебен кабинет да решава такава гореща тема за няколко седмици и ние няма да го направим“, обяви Пеканов в рубриката на Министерски съвет „Властта говори открито“ и хвърли топката в полето на Народното събрание…

В прав текст това означава, че никой никога не е договарял или подписвал в Брюксел документ за затварянето на въглищните централи през 2025 г. И че цялата досегашна пушилка е била да се „изчегърта“ една партия. Затова и информацията на Пеканов от 13 август за питането на ЕК беше удобно подминато.

Този проблем обаче стои пред 46-ото Народно събрание, както и приемането на решение по последната редакция на Плана за възстановяване и устойчивост, дело на служебното правителство, в който е заложено изграждането на нова парогазова централа в ТЕЦ „Марица изток 2“, тоест затваряне на въглищните блокове и ликвидирането на държавното въгледобивно дружество „Мини Марица-изток“.

Това са изключително важни неща, пряко свързани с бъдещето не само на комплекс „Марица изток“, но и на българската икономика. Настоящите ни депутати обаче едва ли ще съберат куража да поставят националните интереси над партийните си и тупането на топката ще продължи… до следващите избори и до следващите лъжи…

източник >>>