ЖЕЧО СТАНКОВ: С НАПРЕДЪКА НА ПРОЦЕСА НА ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА ЩЕ СЕ ГАРАНТИРАТ КОНКУРЕНТНИ ЦЕНИ НА ПРИРОДНИЯТ ГАЗ

„С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и маршрути ще се гарантират конкурентни цени на природния газ“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с ръководството и синдикатите от  торовия завод „Неохим“ АД, на която присъстваха и представители на „Булгаргаз“ ЕАД.  Днес той посети предприятието по повод изразеното от работниците недоволство за предстоящи съкращения, наложени поради тежкото финансово състояние на фирмата.

По думите на зам.-министър Станков правителството работи активно за осигуряване конкурентни цени на природния газ за българските битови и индустриални потребители. Той даде пример с подписаните вчера ключови документи за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, които правят проекта необратим. „През тази година „Булгаргаз“ ЕАД за първи път осъществи алтернативни доставки на природен газ в размер на 300 млн. куб. м.“,  подчерта Станков. По неговите думи това е оказало положително влияние върху цената на природния газ. Той подчерта, че цената на природния газ у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. С такова решение бе прието поевтиняване на суровината 1-ви октомври тази година.

„От началото на следващата година предстои да заработи борсата за търговия с природен газ, която ще съдейства за по-конкурентни цени“, каза още заместник-министър Станков. „Булгаргаз“ ЕАД има подписан договор за доставки на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ 2  в размер на 1 млрд. куб. м. годишно. „Това е една трета от потреблението на страната“, каза Станков. По думите му от изключително значение е гарантирането на конкурентоспособността на българските предприятия.

От 2015 г. до 2018 г. държавата е предоставила на индустриални предприятия безвъзмездно близо 75% от квотите за емисии на парникови газове. Също така от 2015 г. до сега от компонента „задължение към обществото“ в цената на електроенергията държавата е намалила над 8 млн. лева от разходите на торовия завод за електрическа енергия.

източник>>>