Петкова очаква подписването на договора за „Турски поток“

Енергийният министър Теменужка Петкова очаква да се премине към подписването на договор за газопровода „Турски поток“.

Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно, обяви тя пред депутатите в комисията по енергетика. Очаква се „Булгартрансгаз“ да вземе финалното решение и да пристъпи към подписване на договорите за капацитет.

Енергийният министър очаква годишни приходи от над 360 милиона лева. Осигурени са средствата за българското участие.

Три компании са участвали в третия етап за разширяване на газопреносната мрежа, каза Петкова.

Три фирми са ангажирали 100% от заявения капацитетът на газа, обявен на вход от турско-българска граница, изтъкна енергийният министър.

Налице е 10% от техническия капацитет на газовата доставка на вход от Турция. Това (10% свободен достъп – б.р.) е изискването според европейските правила за разпределение, стана ясно още от думите на Петкова.

Над 20% от капацитета в посока Сърбия също ще бъде разпределен така, както предвиждат европейските правила на платформата за разпределение на капацитет. Наличието на този свободен капацитет означава, че ще имаме възможност да реализираме допълнителни приходи извън резервирания капацитет в рамките на третата фаза на пазарния тест. Спазва се и европейското изискване за свободен достъп на всички търговци.