КНСБ и ФНСМ искат спешни преговори с ръководството на Мини Марица Изток

Ръководствата на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите настояват за спешни преговори с новия мениджърски екип на Мини Марица Изток ЕАД, съобщиха от синдиката.

Поради липсата на ефективен социален диалог и неизпълнение на ангажименти, поети в стачното споразумение, подписано на 22 януари 2012 г., периодично в най-голямото въгледобивно дружество Мини Марица Изток ЕАД ескалираше социално напрежение.

Не еднократно синдикалните организации и стачните комитети в дружеството декларираха своята готовност за отстояване правата на миньорите, като последният срок за подписване на Колективния трудов договор, който дадоха в Деня на честване на 60-годишнината на Мини Марица Изток ЕАД, е най-късно началото на септември.

Ръководствата на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите изразяват своята увереност, че с новия мениджърски екип ще се проведат спешно отговорни и конструктивни преговори за подписването на КТД, с който ще се гарантират доходите на хилядите работещи в дружеството, нормални условия на труд и ритмичното изпълнение на производствената програма. Така ще се гарантира стабилността и бъдещето на Мини Марица Изток ЕАД и на българската енергийна система.

източник >>>