Не се очаква увеличение на цената на въглищата

Не се очаква увеличение на цената на въглищата поне до юни 2013 г., прогнозира в Раднево заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова. Тя каза, че е оптимист за комплекса „Марица-изток” и за радневските мини.

Според нея до ново ескалиране на напрежението във въгледобивното дружество няма да се стигне, а трудностите по доставката на резервни части и консумативи за производствената дейност в предприятието ще бъдат преодолени.

До края на август официално ще бъде пусната в експлоатация сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6 в ТЕЦ „Марица-Изток 2”, съобщи Харитонова.

В същото време изпълнителният директор на мини „Марица Изток” инж. Евгени Стойков обяви пред журналистите, че преговорите на ръководството на дружеството със синдикатите за подписване на нов колективен трудов договор вървят по график.

По думите му няма сериозно напрежение в радневските мини. Запазват се всички привилегии на миньорите в проекта за нов колективен трудов договор, подчерта инж. Стойков и призова към компромис и от двете страни.

По-рано днес обаче президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че ще има миньорски протести, ако до две седмици не се подпише нов колективен трудов договор. Той припомни, че срокът на стария е приключил на 1 април тази година, уточнява БТА.

„Търпението на миньорите няма да е вечно, ако не се подпише колективен трудов договор”, каза Димитров и изтъкна, че е убеден, че „диалогът с ръководството на мини „Марица-Изток” не върви и очаквам управленски решения”.

Днес в Раднево се отбелязва професионалният празник на миньорите. Домакин на националното честване е Българската минно-геоложка камара. Гости на празника са министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

източник >>>