Трайчо Трайков да насрочи преговорите в Мини Марица-изток, иска КНСБ

Министърът на икономиката незабавно да насрочи час за започване на преговори с миньорите от „Мини Марица-изток“. За това призова лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че 91 процента от всички работещи в трите рудника стачкуват ефективно, заради което дружеството губи по 3 млн. лева на ден. Според Димитров миньорите имат своите основания да го правят и по отношение на условията на труд, и по отношение на доходите. Твърдението на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, според което ако стачката продължи, цената на тока ще се повиши с 10 на сто от средата на тази година, Димитров определи като неоснователно и цинично.

Пламен Димитров определи недоволството и стачните действия на миньорите като основателни. Той допълни, че няма стачка в света, която да е приключила без преговори.

„Шест милиона тона въглища в повече са произведени от заложения първоначално план на дружеството, който план със сигурност обезпечава увеличението на работните заплати, за което говорим, че видите ли, било дадено вече и нямаме задължения към миньорите. И забележете, миньорите не са поискали по никакъв начин увеличение на заплатите, а искат хиляда лева еднократен допълнителен бонус. И понеже говорим, че ни управлява дясно правителство, мисля, че това трябва да бъде водещо в неговата политика – който произвежда повече, да получава повече“, коментира профсъюзният лидер.

Димитров подчерта, че енергията, добивана от „Мини Марица-изток“, е от най-евтините. По думите му ТЕЦ-2 произвежда енергия с най-ниската цена след АЕЦ Козлодуй. Изказването на Ангел Семерджиев, според което предстои увеличение на цената на тока, лидерът на КНСБ коментира така:

„Аз мисля, че това е доста цинично и като твърдение, и като поведение. В никакъв случай 10 процента увеличение на цената на електрическата енергия не може да бъде за сметка или на база върху стачката на миньорите. А според мен пък, от друга страна, изказването на Семерджиев противоречи и на обясненията на министъра на икономиката, който и до днес продължава да обяснява, че каквото и да се случи, няма да има режим на тока, и цената му няма да порасне толкова драматично, колкото я представя Семерджиев“, коментира Димитров.

Вече трети ден продължава стачката в „Мини Марица-изток“. В нея се включват над 90 процента от миньорите, които са на работните си места, но не изпълняват служебните си задължения.

източник >>>