Ангел Семерджиев: Ако стачката продължи повече от месец, цената на електроенергията ще трябва да се вдигне поне с 10% от 1 юли 2012 г.

Повече от една седмица стачка в „Мини Марица – изток” ще разстрои работата на централите и ще се отрази на цените. Ако стачката продължи повече от месец, цената на електроенергията ще трябва да се вдигне поне с 10% от 1 юли 2012 г. Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това увеличение ще е необходимо, за да може да се компенсират допълнителните разходи на НЕК. Цялата електроенергийна система няма да може да влезе в добър ритъм след един такъв период, уточни той. По думите му процентът на увеличение на цените, ще зависи както от потреблението, така и от продължителността на стачката. Ако стачката е по-кратка, може би изобщо няма да се отрази върху цените, единствено трябва да се натоварят самите мини да осигурят същия запас.
„Мини Марица – изток” осигуряват енергийни въглища на три основни централи, най-голямата от които е „Марица – изток 2“. Те участват в микса, както и във формирането на цената на електроенергията за вътрешния пазар. Ако те спрат да работят, тези количества от тяхното производство трябва да бъдат заменени с по-скъпи централи. При това положение НЕК ще има допълнителни разходи за сигурност на снабдяването, които трябва да бъдат компенсирани съгласно закона. И ние като регулатор ще трябва да ги вкараме в цените за следващия период от 1 юли 2012 г., каза Семерджиев. По думите му, централите имат запас за поне две, три седмици, но след това трябва да намалят производството постепенно и евентуално да го спрат, ако стачката продължи по-дълго.

източник >>>