Проф. Атанас Тасев: Ако стачката в „Мини Марица-изток” продължи по-дълго, може да има корекция в цената на тока от 1 юли

Ако стачката в „Мини Марица-изток” продължи по-дълго, може да има корекция в цената на тока от 1 юли, когато е новият регулаторен период. Това каза за Агенция „Фокус” енергийният експерт проф. Атанас Тасев.
Ако се спре производството от мините, трябва да бъде заменено. Източниците са два – да се активират резервните блокове на ТЕЦ „Варна”, които са доста скъпи, защото работят с вносни въглища или да се внася ток. Публична тайна е, че токът в нашата страна е с най-ниска цена, каза той.
Разходо-ориентираното ценообразуване ще наложи повишение на цената на тока с около 10 % при продължителни стачни действия.
Ако се приеме, че цената на енергията е от 30 % до 40 % по-скъпа в региона, и се махнат тези мощности, които са около 40 % в енергийния микс, трябва да се коригира експортът. Става една много сложна формула, но реално вдигането на цената няма да бъде чак толкова драстично, например с около 10 %. Това обаче е сериозно за индустрията и потребителите с ниски доходи. Това е крайната хипотеза и практически няма да се случи. Смятам, че регулаторът ще намери начин да притисне дружествата, изтисквайки техните резерви, да не се вдигне цената на тока, каза той.
По думите му – ако в следващите дни протестиращи и ръководство постигнат споразумение, стачката няма да има финансови последици за потребителите.
Страната ни в момента е рекордьор по износ на ток в региона. Ще трябва да бъдат спрени договорите за износ на електроенергия, базирайки се на клаузи за форсмажор или подобни, тоест ще пострадат търговците.
Предполагам, че те самите могат да окажат обратен натиск стачката да не продължи дълго, защото това са частни интереси. Това е една много силно свързана система и е изключено, по всякакви съображения, тази стачка да продължи прекалено дълго, каза той.

източник >>>