В „Мини Марица-Изток“ няма неспазени ангажименти според Трайков

В мини „Марица-Изток“ няма неизплатени заплати и бонуси и няма неспазени ангажименти, каза пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Ако това не беше така, синдикатите щяха да се съгласят да отидат на доброволен арбитраж с ръководството – нещо, което отказват да направят, коментира той, цитиран от БТА.

Според Трайков е спазено взетото през юли решение със задна дата от април за 15 процентно повишение на възнагражденията на миньорите заради добрите резултати. В края на декември м. г. обаче синдикатите изненадващо са поискали да се раздадат още по 1000 лева към заплатите, с което да се разпредели по-високата с 11 млн. лева печалба през 2011 г. в сравнение с 2010 г.

Трайков е предложил на синдикатите преговори по новия КТД, който изтича през март, и да включат в него опция за допълнително възнаграждение според постигнатите резултати.

В момента средната миньорската заплата е 1580 лева, с допълнителните социални плащания става около 2800 лева и това е най-голямата сума в държавната енергетиката. Така в сектора енергетика това е най-високото заплащане, коментира Трайков.

Трайков гарантира още, че няма да има режим на тока. Той информира, че вече е създаден кризисен щаб във връзка със стачката в мината. Ще бъдат активирани и резервни мощности, но с уговорката, че електроенергията, купувана от тях, ще бъде по-скъпа. Един от тези допълнителни източници е ТЕЦ Варна, където електроенергията струва 96 лева, а от мини „Марица – Изток“ 2 например е 63 лева.

източник >>>