Рекорд в Мини Марица Изток

Рекорден добив от 30 милиона тона въглища постигна Мини Марица Изток ЕАД месец преди края на 2011-та година, съобщават от пресцентъра на дружеството. Това е най-високото постижение в 60-годишната история на въгледобивното находище.
30-милионнит тон от „черното злато“ на България е добит на територията на рудник Трояново 1 и ще бъде използван за производство на електроенергия от най-голямата топлоелектрическа централа в комплекса – ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД.
С рекордния добив от 30 милиона тона въглища, датата 30 ноември 2011 година остава сред паметните в историята на най-голямото минно дружество на България, коментира за „Информационния енергиен портал“ изпълнителният директор на Мините Евгени Стойков, който благодари на миньорите за отличната работа.
Реализирането на добитите количества суровина за производство на електроенергия ще осигури финансови приходи, необходими за изпълнението на предвидената амбициозна инвестиционна програма за следващата година в размер на 110 млн. лева. За 2012-а по заявки на консуматорите е предвиден добив от над 32 млн. тона въглища.
Източномаришките лигнитни въглища са най-значимият собствен енергиен ресурс в Република България. Трите рудника с продуктивна площ около 240 квадратни километра захранват три топлоелектрически централи за производство на електроенергия: ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” АД, ТЕЦ „AES Гълъбово” и единственото в България предприятие за производство на едрокъсово гориво (брикети) – „БРИКЕЛ” ЕАД – Гълъбово. От добиваните въглища се произвеждат над 32% от електроенергията в страната.