1,5 млн евро годишно могат да спестят „Мини Марица изток“ след приключване на проекта за модернизация на оборудването им

От намалените загуби в подстанциите „Мини Марица изток“ могат да спестяват по 1,5 млн евро годишно след приключването на проекта за модернизация на оборудването им. Това каза днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на церемонията по подписване на договора за рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции за рудниците „Трояново 3“ и „Трояново Север“. Проектът е на стойност 12 557 678 евро. 70% от средствата се отпускат безвъзмездно от Международен фонд Козлодуй, а фирмата осигурява 30% съфинансиране. Пред участниците в церемонията министър Трайков отбеляза добрата работа на дружеството, което реализира печалба от 80 млн. лева за деветмесечието – със 140% повече спрямо същия период на миналата година. Благодарение на това компанията може да си позволи големи инвестиционни проекти като този, отбеляза министър Трайков.

По неговите думи този проект е ясен пример как една енергийна компания и правителството си сътрудничат за повишаване на енергийната ефективност и по-добра конкурентноспособност на икономиката. България често е давана като пример за висока енергийна интензивност на производството. Днес ние променяме тази статистика и със средствата по Международен фонд Козлодуй, каза още министър Трайков. По неговите думи, със средствата от фонда, отпуснати на България, е подобрена енергийната интензивност на местното производство със 7%. Това се равнява на повече от 2.5 млн. МWh генерирана електроенергия, еквивалентна на 650 MW мощност. Досега МФК е отпуснал за различни проекти в България 850 млн. евро.

Министър Трайков говори и за намерението за изграждане на 9-ти и 10-ти блок на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Сега се прави оценка на 5 и 6 блок, за да се прецени точно стойността на инвестицията. Новите мощности означават нови 500 мегавата ток за енергийната система, повече работни места, както и по-добър стандарт на живот за хората в региона, заключи министър Трайков.

източник >>>