Цените на металите остават атрактивни за миньорите

Поевтиняването на металите на световните борси през септември не е притеснило особено минните компании, действащи в България. Това посочи за DarikFinance Алек Нестор, заместник – председател на УС на Българската минно – геоложка камара и директор корпоративни отношения в „Дънди Прешъс Металс“ – България.

Въпреки спада в рамките на септември от 25% в цената на медта и почти 10% понижение при златото, според Нестор сегашните цени на металите продължават да са атрактивни от инвестиционна гледна точка.

Като актуални цени Алекс Нестор посочи 1660 щатски долара за тройунция злато и 7300 долара за тон мед. „Исторически погледнато, пазарът на металите се характеризира с цикличност на цените и е напълно нормално от време на време да има корекция на тези цени“, обясни той.

След ценовото дъно в началото на октомври, цената на медта се покачи с 8% и в момента най-активните фючърси доставка декември на електронната борса CME се търгуват по 7348 долара за метричен тон /3.34 долара за фут/. Декемврийските фючърси на златото се сключват по 1676 долара за тройунция, като на 26 септември цената на метала спадна под 1600 долара за мярката от приблизително 31 грама.

Настоящите цени на металите са всъщност доста високи и атрактивни за инвестиции в сектора и перспективите са доста добри – акцентира представителят на компанията, разработваща рудника в Челопеч, най-голямата златна мина в Европа.

„Разбира се, високите цени на металите не са единственото условие за привличането на инвестиции“, допълни Алек Нестор. Инвеститорите обръщат внимание на съответното законодателство, дали то отговаря на световните практики, дали има прозрачност в процедурите по разрешителния режим, дали има национална стратегия за сектора. „С други думи – ясни правила за правене на бизнес“.

На въпрос каква е пределната цена на металите, след която минното производство става неизгодно и се затварят добивни мощности, Нестор посочи, че всяко предприятие има специфичен break-even point (покриване на разходите без печалба), който зависи от себестойността на продукцията. Но предвид сегашните цени на металите, „огромна част“ от българските минни предприятия „се намират в зоната на безопасност“.

Като представител на БМГК, Алек Нестор допълни, че при високи цени на металите едно минно предприятие би трябвало да инвестира в проекти, намаляващи себестойността на продукцията. В резултат на това, в период на ниски цени на металите ще намалее и рискът от затваряне на предприятието или съкращения на служители.

Рисковете от това минната компания да складира продукция в изчакване на по-високи цени Алекс Нестор определя като също толкова високи, колкото и да се играе на борсата. По отношение разходите за транспорта на металния концентрат, „Челопеч Майнинг” ЕАД ги оптимизира, включително с дългосрочни договори за транспорт по гарантирани цени.

източник >>>