Обсъдиха вдигане на цената на лигнитните въглища

Цената на лигнитните въглища да бъде увеличена с 4 лв. за тон и да се продава на миналогодишните цени от около 75 лв. Това са обсъдили на срещата си премиера Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков и представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа”. Според лидера на КНСБ Пламен Димитров ръстът с 4 лв. за тон е минимален и няма да се отрази на крайната цена на тока.

От КНСБ заявиха, че на всички мини в България и особено на тези в Маришкия басейн, трябва да се даде възможност цената да отговаря на реалната себестойност. Затова трябвало да бъде възстановена поне старата цена на лигнитните въглища и да се повиши с 4 лв. за тон. Министърът на енергетиката и икономиката Трайчо Трайков съобщи, че това ще осигури печалба на мините за тази година от около 14 млн. лв. Според синдикатите тези пари ще бъдат инвестирани в ремонтни дейности и повишаване сигурността в работата на миньорите. Министър Трайков не съобщи дали увеличението ще доведе и до поскъпване на тока. Пламен Димитров от КНСБ обаче отхвърли такава възможност.

„Познавайки как се формира цената за крайния потребител в края на крайщата би могла според нас да бъде вплетено по цялата верига. Дали това е факт ще каже министър Трайков и може би регулаторът, но ние смятаме, че тези средства биха могли да бъдат понесени от енергийната система, без да се стигне до увеличение на крайната цена на електрическата енергия“, обясни Пламен Димитров.

Според Трайков нашата позиция по отношение на ядрената енергетика е достатъчно балансирана, включително след аварията в японската АЕЦ „Фукушима”. Попитан какво трябва да се случи България да се откаже от изграждането на проекта АЕЦ „Белене”, Трайков отговори: „Една такава възможност е България да бъде населена от германци“.

Министър Трайков отрече слуховете, че правителството възнамерява да извърши тотална приватизация на държавните енергийни дружества. Предвижда се обаче освен от Националната електрическа компания, на борсата да бъдат пуснати за продажба и минимални дялове от Електроенергийния системен оператор и Марица Изток 2.

източник >>>