Атомното лоби плаши с изключване на АЕЦ

Германското атомно лоби заплашва да изключи всичките 17 АЕЦ-а в страната, ако правителството не отмени решението си за въвеждане на данък горивни елементи.

Мастодонтите Е.Он, РВЕ, “Ватенфал” и Ен Бе Ве категорично отказват да внасят в хазната новия налог – по 2,3 милиарда годишно. Управляващите пък не отстъпват с аргумента, че атомните централи вече са се изплатили, концерните трупат огромни печалби и са длъжни да дават лептата си за оздравяването на бюджета.

Друг аргумент е, че правителството е твърдо решено да удължи живота на АЕЦ-овете средно с 14 години, на някои дори с 20 г. Атомното лоби контрира, че при новия данък вече не си струвало да се поддържат такива централи и те щели да бъдат незабавно изключени. Изобщо не било проблем да купуват ток от АЕЦ зад граница.

Тази категорична позиция е била заявена пред министъра на околната среда Норберт Рьотген, потвърди вчера правителствен говорител в Берлин. Според коментар на “Шпигел” с твърдата си позиция Рьотген е на път да направи това, което не успя нито кабинетът на Герхард Шрьодер, нито антиядреното движение – отказ от АЕЦ.

Същевременно Е.Он, РВЕ, “Ватенфал” и НБВ обявиха, че ще сезират ЕК, от която очакват подкрепа срещу новия налог. Концерните обмислят дори да го бойкотират.

Шефката на парламентарната фракция на зелените Ренате Кюнаст заплаши вчера кабинета с “жежка есен” и настоя да не се удължава животът на атомните централи. В Германия 25,4 на сто от електроенергията е от АЕЦ. Това е и най-евтиният ток – 2,65 евроцента на киловатчас.

източник >>>