Има подозрения за злоупотреби при предишното ръководство на Мини Марица-Изток

Има подозрения, че при предишното ръководство в „Мини Марица-Изток“ са извършвани злоупотреби за милиони левове. Това са наши подозрения, за които сме изпратили сигнал, но в крайна сметка последната дума е на прокурорите, каза в Стара Загора председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.

Един от сигналите е за неефективно управление на ресурсите. За да се избегнат обществени поръчки те са разбивани на по-малки до 60 хиляди лева. Над 1,7 милиона лева само за година е платено за строителни дейности и ремонти, които са извършени в нарушение на закона за обществените поръчки. Има и разходи за ремонт на почивни бази, въпреки влошените финансови показатели. За 2008 това са 10 милиона, за 2009-

осем милиона, а част от дейностите са извършвани по два пъти. Като цяло има съмнения, че предишното ръководство еднолично, без да се съобрази с регулаторните органи, е вдигнало цената на въглищата с около 16,7 %, което се е отразило върху цената на енергията –повишение с около 6 %.

В сигнала е отразено, че при рехабилитацията на един стар багер, произведен през 60-те години на миналия век, са изразходвани между 16 и 30 милиона, а цената на нов багер е между 28 и 45 милиона лева. Имало е няколко предложения от германски фирми да доставят ново оборудване, но то е отхвърлено от предишното ръководство, допълни шефът на ДАНС.

„Ние не сме съд, за да произнасяме присъди. Сезирал съм главния прокурор да започне проверка, относно поредното източване на държавния бюджет”, подчерта премиерът Бойко Борисов.

източник >>>