Мини Марица изток ЕАД финансира археологически разкопки през 2009 г.

През 2010 година се навършват 50 години от спасителните археологически разкопки пред минните работи в Мини Марица изток ЕАД. Богатият фонд на Археологическия музей в Раднево и томовете с описание на находките на десетките експедиции, са най-добрата равносметка за народополезността и опазването на културно-историческото наследство на региона, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

И през миналата година Мини Марица изток осигуриха средствата за спасителни археологически разкопки. Археолозите работиха в четири екипа на пет обекта и спасиха многобройни находки в региона.
Уникалната пиксида от слонова кост, датирана към І-ви, ІІ-ри век след Христа-открита от екипа на ст. н. с. Стефан Александров, е най-голямата гордост на археолозите. Тя няма аналог в България, подчертава Пламен Караилиев- директор на Археологическия музей „Марица-изток”. Ювелирният релеф на земеделските сцени по нея насочва към изработка в ателие от Близкия изток.
Освен с финансови средства Мини Марица изток подпомага археологическите експедиции и с техника, и специализирана помощ на самия терен на разкопките.
Като знак на благодарност за дългогодишното партньорство между музея и дружеството, директорът на музея поднесе на д-р Тодор Тодоров копия на четири забележителни предмета от времето на Римската империя, изработени с изключително майсторство.
На 16 февруари находките с национална значимост от археологическата 2009 година, ще участват на откриващата се експозиция в Националния археологически институт в София.

източник >>>