За Борисов АЕЦ „Белене“ може да е красив проект

Можем да направим много добра атомна централа. Имаме два български реактора. Не бива да се говори за руска централа. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред българо-американската търговска камара.

По думите му това би било един красив проект, а мощни компании били заинтересовани от АЕЦ „Белене“. Ние като собственици можем да си търсим партньорите, каза той и допълни, че трудно се вземат геостратегически решения, каза премиерът.

Ние сме една от държавите, които най-добре се възползва от плана Юнкер.

Подла и яростна съпротива имало в страната за сделката за Ф-16, стана ясно от думите на премиера. Закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда, подчерта премиерът. Тези средства действително можело да идат за пенсии и заплати, но пилотите ни заслужават най-доброто. Обвиниха ни в лобизъм, оплака се Борисов. Геостратегическата ни ориентация е била основното в преговорите.

Няма нищо, което да прилича на лобизъм, според министър-председателя. Беше трудно, но сделката била необратима, по думите му. Борисов подчерта, че е трудно да се строи интерконектора с Гърция.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета „Борисов-3“ одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, „Воля“ и „Атака“.

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

И „Балкански поток“ се строи, доволен е той. Никой не може да ни се сърди, че строим газови магистрали, каза Борисов. Докато другите говореха, ние си направихме и тръбата с Турция, отчете още той.

Вече можем да правим реална търговия с газ по всички правила и условия на ЕС. Министър-председателят отчете, че американските еврейски организации ни рекламират , ще сме спасили българските евреи.

България води политика на добросъседство, но и дава перспектива, изтъкна Бойко Борисов. За темата Северна Македония той се консултирал при всяка възможност с военния министър Красимир Каракачанов, защото е историк.

Той е за присъединяването на Северна Македония и Албания в ЕС. Да не се заиграват с историята, съветва той югозападната ни съседка.

За Брекзит всички очакваме да се случи най-лошото, каза премиерът. С ужас чакаме края на месеца, когато трябва да се вземе решение, подчерта той. „Дано се вразумят накрая“, каза Борисов.

Иначе за срещата с бизнеса Борисов каза: „Малко изглеждаше като партийно събрание на ГЕРБ и ВМРО„. А за любимите инвестиции поясни, че те са тези, които създават работни места.

източник>>>