ТЕЦ-Перник за издадения акт: Ще търсим правата си в съда

Перник може да остане без топла вода и парно заради принудителната административна мярка, която Министерството на околната среда и водите наложи на „Топлофикация Перник“ АД. Това става ясно от отворено писмо от ръководството на ТЕЦ-а.

В позицията се посочва, че предвид това обстоятелство дружеството не може да гарантира завършването на одобрената ремонтна програма в определените срокове нито сигурността на доставките на гориво за отоплителния сезон за неопределен период от време или доставките на битова гореща вода и топлинна енергия в учрежденията и в домовете на перничани.

От ТЕЦ-Перник са на мнение, че не е редно да се рискува сигурността на отоплението на Перник поради невъзможността на МОСВ да реши проблемите в района.

По тази причина от дружеството съобщават, че ще потърсят правата си по съдебен ред.

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а – „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ “ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД. Очаква се инспекциите да приключат до месец.

Вчера стана ясно, че с акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник, след като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

Само преди дни пък перничани излязоха на протест пред общината заради горенето на отпадъци в ТЕЦ „Република“От Министерството на околната среда и водите обясниха, че ТЕЦ „Република“ към „Топлофикация Перник“ няма разрешение да изгаря отпадъци. По данни на ведомството обаче от началото на годината до 1 септември няма и сериозно замърсяване на въздуха – фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били отчетени превишени норми на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.

източник>>>