Всички институции – с единна твърда позиция в защита на въглищните ТЕЦ пред ЕС ще поиска утре Джамбазки

„Тревожно губим времето на българската енергетика“, категоричен е българският евродепутат

В понеделник (26 август) евродепутатът Ангел Джамбазки ще поиска с отворено писмо до всички държавни институции – Министерски съвет, Президентство и Народно събрание, да излязат с единна обща позиция в защита на въглищните централи. Това обяви той пред „Старозагорски новини“ в събота по време на честванията на 142-годишнината от Шипченската епопея, където неформално разговаря с президента Румен Радев за срещата в Катовице по т.нар. климатични промени.

„Предлаганите срокове за нас не са изгодни. Ще настоявам държавата ни да формулира много твърда и ясна позиция, каквато имат Полша, каквато имат останалите държави. Има голям натиск от новоизбрания председател на Европейската комисия фон дер Лайен, която иска 0 въглеродни емисии на континента до 2030 г., което не може да се случи и което България не може да си позволи. Това означава затваряне на всички въглищни централи. Това означава 62 000 работни места по-малко само в Старозагорски регион веднага след затварянето им, а след това спиране работата и на промишлените предприятия. В момента, когато се случи това, ние губим независимостта си в енергетиката, защото въглищата са единственият целогодишен български енергиен ресурс, който имаме. По тази причина аз ще изпратя в понеделник отворено писмо до всички български институции. Предстоят срещи в Европейския съюз, където България трябва да защити позицията си. Това е проблем, който по размер е по-голям от щетите, които може да нанесе пакета Макрон за превозвачите“, категоричен беше евродепутат Ангел Джамбазки.

Ангел Джамбазки с участник във възстановката на боевете на Шипка

Той не разполагаше с информация дали на срещата за климата в Катовице президентът Радев е подписал някакъв ангажиращ България документ, но увери, че това ще стане известно по време на предстоящите разговори, които, по думите му, трябва да се проведат час по-скоро.

„За мен проблемът с въглищните централи е изключително важен и не знам защо се подценява тук, в България. Тревожно губим времето на българската енергетика и българската индустрия. Затова трябва да се действа веднага“, заключи Ангел Джамбазки.

източник>>>