Еколози на педал

Започналата в Брюксел среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС отново активира екологичните организации, целящи закриването на въглищните ТЕЦ-ове. Един от важните акценти на срещата на върха е дискусията върху дългосрочната климатична стратегия на ЕС.

В предходния състав на Европейския парламент и Европейската комисия екологични организации като WWF и „Грийнпийс“ безпроблемно реализираха „стратегията“ си. След евроизборите през май т.г. съставът на ЕП е променен и въпросните еколози са на педал, защото не са наясно дали техните осребрявани през годините мераци за налагането на Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) като единствена алтернатива в производството на ел.енергия и закриването на въглищните централи ще бъдат подкрепени от новия състав на ЕП и ЕК.

Дни преди срещата на върха в прессъобщение, разпространено до медиите от WWF – България, тръбят, че: „България заедно с Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Хърватска са единствените държави, противопоставили се на всички амбициозни политически действия за климатичните промени в ЕС през последната година и половина. В същото време България е и една от най-засегнатите страни от негативните последици от промените в климата. Това се доказва и от многократно увеличилите се искания за покриване на разходи от природни бедствия от общините към Комисията по бедствия и аварии към МС“…

Или, казано накратко, според WWF тези държави са станали жертва на природни бедствия, защото не искат да си затворят въглищните централи. Да бъде държано обществото в страх, е един от прийомите, които използват борците срещу глобалните климатични промени. Преди няколко години от „Грийнпийс“ брояха несъществуващи трупове край „ТЕЦ Марица изток 2“, сега от WWF ползват бурите и проливните дъждове от края на май и началото на юни, за да плашат едва ли не с климатичен апокалипсис. А срещу многобройните научни доказателства на авторитетни световни учени и институции, в това число и НАСА, че климатичните промени са свързани с периодични цикли, дължащи се на слънчева и космическа радиация и обосновани природни явления, явяващи се в период на стотици, хиляди и милиони години, еколозите представят някакви компютърни симулации със зададени от тях параметри.

Другият повод въпросните еколози да натискат педала към тотално загробване на въглищните централи са официалните препоръки на ЕК, съобщени на 18 юни т.г., относно националните планове на държавите-членки на ЕС за постигането на климатичните им и енергийни цели за 2030 г. Те потвърждават данните от скорошен доклад на ЕК, че към момента нито една страна в Европейския съюз не е готова да сведе до нула своите въглеродни емисии до 2050 г.

„България е единствената държава-членка, която планира да намали дела на ВЕИ в производството на електричество с 3% до 2030 г. Също така липсва и политическа амбиция по отношение на енергийната ефективност, въпреки че българската икономика е една от най-енергоемките в Европейския съюз – почти четири пъти над средните нива за Европа… И не на последно място правителството ясно заяви, че иска да гори лигнитни въглища през следващите 60 години поради аспектите на енергийната сигурност“, заявява Георги Стефанов, главен експерт „Климат и Енергия“ към WWF, който със сигурност няма как да е доволен, че в националния план на България е предвидено намаляване на дела на любимите им ВЕИ.

Но за разлика от WWF българското Министерство на енергетиката е наясно, че не фотоволтаиците, ветрогенераторите и инсталациите, горящи отпадъци, ще гарантират енергийната сигурност на България, а въглищните ТЕЦ-ове, въпреки непосилните въглеродни квоти (издействани не без участието на еколозите), които са принудени да плащат.

Въпросът е обаче дали новият състав на ЕК и ЕП отново ще вярва на еколозите и присъдружните им учени за въглищните централи, или този път ще се обърне с лице към истинската наука.

източник>>>