Кипър ще спечели над 9 млрд. долара от газовото находище „Афродита“

Кипър ще спечели повече от 9 млрд. долара от износа на газ от морското газово находище „Афродита“ за 18-годишния период на експлоатация на залежа. Това обяви енергийният министър на източносредиземноморската островна държава, информира „Асошиейтед прес“.

Георгиос Лакотрипис заяви, че предоговореният договор с консорциума, съставен от Shell, базираната в Тексас Noble Energy и израелската Delek, проправя пътя за експлоатация на находището, за което се смята, че съдържа около 115 млрд. куб. метра газ.

Той каза, че финансовите условия са изготвени на базата на базовия сценарий от 70 долара за барел петрол през 2022 г. Ратификацията на договора от правителството се очаква веднага след съгласуването на плана за разработване на терена.

Лакотрипис уточни, че производството трябва да започне през 2024-25 година.

Газът ще бъде изпращан по подводен тръбопровод до преработвателни предприятия в Египет и по-голямата част ще бъде транспортиран на европейските пазари.

„Това ще превърне Кипър в производител на природен газ и ще го позиционира като алтернативен източник на енергийни доставки за Европа“, коментира Лакотрипис.

По думите му капиталовите разходи около проекта се оценяват на около 5,3 млрд. долара за 18 години, като оперативните разходи ще са около 2,5 млрд. евро, което го прави най-голямата инвестиция в историята на Кипър.

„Афродита“ е първото газово находище, което беше открито в териториалните води на Кипър край южните му брегове през 2011 г.

След това бяха открити още две големи газови находища от италианската петролна компания Eni и от американския петролен гигант ExxonMobil, които съща така имат разрешителни да проучват край Кипър. Френската „Тотал“ също има разрешително за проучване за газ.

Властите посочват, че има потенциал за още открития.

източник>>>