Пристигат първите доставки на втечнен американски газ

Американски танкер е доставил американски втечнен газ за България на терминала в Гърция. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството на енергетиката.

Тази доставка е на конкурентни цени. Това е важна крачка в либерализацията на пазара, подчерта енергийният министър.

Правителството работи целенасочено за либерализация на пазара, изтъкна още министърът. 90 милиона кубични метра газ е първата доставка, 59 милиона кубични метра са за втората доставка, която очакваме.

Това е знакова новина за българската енергетика, посочи министър Петкова. Американците са заявили инвеститорски интерес и искат да ни доставят 500 милиона кубични метра природен газ за пет години, стана ясно още от думите й.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обясни, че разтоварването на кораба с първата доставка американски газ започва от утре – 1 юни 2019 г.

5 милиона кубични метра дневно могат да влязат в България. Според него това ще осигури по-добри цени и условия за българските потребители. Амбицията на страната ни е да се търгува на газовата борса да започне от октомври.

Николай Павлов, директор на Булгаргаз, увери, че внимателно се следи динамиката на борсовите пазари на природен газ в Европа, за да сверим къде сме ние.

Сделката ще помогне да се иска от КЕВР намаляване на цената на газа за третото тримесечие. Прекият резултат от сделката ще се отрази и на крайните потребители.

Малко по-късно от Министерството на енергетиката уточниха, че танкерът с първите количества втечнен природен газ за България от САЩ е пристигнал късно тази вечер на терминала в Ревитуса, Гърция. Те идват чрез договор между холандска компания Колмар и обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД.

Количествата, които ще бъдат доставени са за второто и третото тримесечие, съответно в размер на 90 и 50 млн куб. м. природен газ и са от компаниите Шение и Бритиш Петролиум.

По думите на Петкова доставчикът Колмар е депозирал официално писмо до Министерството на енергетиката и „Булгартрансгаз“ ЕАД, в което заявява интерес за сключване на договор за доставка на втечнен природен газ за следващите 5 години в размер на 500 млн. куб. м., които да бъдат търгувани през газовата борса – „Газов хъб Балкан“ ЕАД.

източник>>>