„Грийнпийс“ – с нова акция за затварянето на въглищните централи

Този път еколозите им няма да броят трупове около централите на „Марица изток“, а ще организират светлинно шоу и дискусия. Целта обаче остава същата

Само няколко дни след изборите за Европейски парламент гробокопачите на въглищните централи – „Грийнпийс“, отново напомниха за себе си.

За да бъде настроено общественото мнение срещу единствения български енергиен източник, гарантиращ 24 часа в денонощието, 365 дни в годината евтина електроенергия, еколозите от „Грийнпийс“ този път са заложили на ефектно светлинно шоу. То ще се състои на 3 юни вечерта на Морска гара Варна, което според информацията, която получи медията ни, ще „символизира енергийния преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия, от централизирана енергийна система към система на хората, колективите, общините“.

Офанзивата срещу въглищата ще продължи с „тежка артилерия“ на следващия ден, когато на пристигналия специално за целта ветроход на „Грийнпийс“ – Rainbow Warrior, ще се проведе експертна дискусия по темата с участието на представители от Съюза на европейските производители на зелена енергия, на Института за енергиен мениджмънт, неизвестния в енергийните среди Център за енергийни решения и др. подобни.

От „Грийнпийс“ съобщиха още, че във въпросната дискусия са поканени Министерството на енергетиката, КЕВР, ЕСО, Парламентарната комисия по енергетика, както и около десетина общини, сред които Стара Загора и Гълъбово.

„Именно общините могат да са двигател на справедливия енергиен преход и да създадат среда гражданите и общностите да станат производители на енергия от възобновяеми източници“, надяват се от „Грийнпийс“, чиято антивъглищна акция след Варна ще продължи в Бургас… до 9 юни.

По повод предстоящата поредна провокация от страна на „Грийнпийс“ медията ни припомня думите на Васил Велев – председател на една от най-големите бизнес организации у нас – Асоциацията на индустриалния капитал в България, който завчера пред една от националните телевизии обяви, че „Еколозите са на път да доубият индустрията в Европа“. Това важи с особена сила за България, която няма друг роден източник на ел. енергия освен въглищата, основно от Източномаришкия басейн. Да, вярно е, че в България има и слънце, и вятър, но ВЕИ-тата, използващи тези източници, не могат да гарантират тока на бедната ни татковина 24 часа, 365 дни в годината. Те всъщност не могат да го направят и никъде по света.

източник>>>