Русия: Опитите за блокиране на „Северен поток 2“ са атака срещу европейския ред

Опитите за блокиране на проекта за газопровод „Северен поток 2“ са атака срещу основни елементи на европейския ред. Това съобщи във Виена заместник-външният министър на Русия Александър Грушко, цитиран от РТ.

Той коме нтира, че е много жалко, защото всъщност се прави опит да се атакуват и европейската сигурност и стабилност.

По-рано американският министър на енергетиката Рик Пери, който е на посещение в Киев коментира, че Вашингтон планира да наложи санкциисрещу газопровода.

В средата на май, американски сенатори изготвиха законопроект, предвиждащ въвеждането на санкции срещу физически лица и фирми, участващи в проекта за газопровод.

Водещ анализатор на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшковв интервю за НСН коментира законопроекта на американските сенатори, „това е продължение на една история, която е вече почти две години“.

Според него е много странно, че американската страна се опитва да блокира самото строителство, макар че преди това признава, че е малко вероятно да може да направи нещо такова.

„Освен това е напълно възможно, ако бъде приет, това няма да се отрази на изпълнението на проекта за газопровода: той ще бъде завършен така или иначе“, обяснява Юшков.

Председателят на комисията по енергетика на долната камара на руския парламент Павел Завални обясни по-рано относно законопроекта, че „съдейки по изявленията на представители на изпълнителната власт и по тези инициативи, се създава впечатление за някаква истерия. Сякаш идва краят на света. Има нови пътища за доставка (независимо дали става дума за „Турски поток“ или „Северен поток – 2″), което увеличава енергийната сигурност на Европа“, обяснява той.

Според него американците смятат, че губят в тази конкурентна борба, следователно, както отбелязва депутатът, те правят допълнителни опити за санкциониране и натиска върху партньорите и участниците в строителството.

„При условията, които се оформят, доставянето на газ под формата на втечнен газ на европейския пазар от САЩ е нерентабилно, но за да бъде печелившо, е необходимо да се премахнат други доставчици, да се постави под съмнение доставките от Русия и да се забави строителството на „Северен поток 2“, допълва Завални.

Според него, политиката на САЩ е „недалновидна„. „Америка просто ще загуби съюзнициПрестава да бъде пример за демокрация и свобода … престава да бъде морален лидер„, коментира депутатът.

източник>>>