Природозащитници разочаровани: Държавите в ЕС не са готови да се разделят с въглищните си централи

Нито една държава от Европейския съюз не е готова да сведе до нула своите въглеродни емисии до 2050 г. Това сочат резултатите от публикувания в края на минала седмица доклад, поръчан от Европейската климатична фондация, съобщиха от природозащитната организация WWF България.

Документът прави оценка на Интегрираните национални планове „Енергетика и Климат“ за 2030 г. на всичките 28 държави-членки на ЕС. Според доклада дори и най-амбициозният план – този на Испания, може да се справи с проблема едва на 52%. Следват Франция, Гърция и Швеция със съответно 47%, 44% и 43% прогнозен успех. Словенският план за климата е последен с оценка от само 3%. А този на България е оценен на 15% при среден резултат за Европейския съюз от 29%.

„На този етап в българския план липсва екологична оценка. А това е ключово, при положение че в него се залага 44% ръст в ползването на биомаса от горите в частта за отопление с ВЕИ. Това неизбежно ще влоши и качеството на въздуха в населените места. Нещо повече, ние сме единствената страна в ЕС, която предвижда намаляване дела на ВЕИ в производството на електричество до 2030 г. и прави заявка въглищата да се ползват още 60 години“, коментира Георги Стефанов, главен експерт на практика „Климат и енергетика“ във WWF България.

Докладът показва още, че макар и да предприемат стъпка за ограничаване на вредните емисии, държавите – членки на ЕС, все още са твърде далеч от амбициите на Парижкото споразумение. Сред основните изводи в плановете на всички страни, включително и България, са:

– липсата на реални мерки за премахване на субсидиите за въглища и изкопаеми горива;
– слабата подкрепа за нови инвестиции във ВЕИ сектора;
– свръхупотребата на неустойчиво добита биомаса, което ще подложи горите на допълнителен натиск;
– неадекватни обществени консултации;
– недостатъчно усилие за постигане на глобалните цели за климата до средата на века.
Авторите на доклада смятат, че все още има време за промяна на курса и посочват, че до края на 2019 г., когато трябва да бъдат изготвени окончателните варианти на Националните планове, държавите-членки могат да работят за тяхното подобряване, като съгласуват климатичните и енергийни цели с всички заинтересовани страни

Резултатите от доклада няма как да се хареса на WWF България – една от организациите, които активно работят за ликвидиране на въглищните ТЕЦ-ове, затова и в навечерието на европейските избори природозащитниците призовават за „амбициозни политики, които да привлекат повече инвестиции в чистата енергийна инфраструктура“. Това обаче едва ли ще се случи заради факта, че въпросните ВЕИ-та не са алтернатива на въглищните централи и европейските страни няма да се откажат от въглищата, поне докато човечеството не открие друг източник на ел. енергия – сигурен, работещ 24 часа, 365 дни в годината и евтин. А и противно на WWF, в настоящата предизборна кампания за ЕП има кандидати за евродепутати, които за приели защитата на въглищните централи като лична кауза.

източник>>>