Малките ВЕИ недоволни от „дежурния отговор“ на Петкова

„Имате ли обвързаност с фирмите, към които не прилагате закона, а трябва?“Този въпрос отправят малките ВЕИ-та към КЕВР и енергийния министър Теменужка Петкова в своя официална позиция до медиите.

Те негодуват, че след искането им за спиране на задкулисието в енергетиката и за равнопоставеност на закона министър Петкова отново е изказала невярно по техни думи твърдение, а именно, че тези фирми са „двойно подпомогнати“ и „свръхсубсидирани“.

Малките ВЕИ напомнят, че вчера са поставили ултиматум, че ще запалят една от фалиралите фотоволтаични централи, ако до края на седмицата КЕВР и Министерството на енергетиката не изпълнят исканията им.

Вместо това обаче в Козлодуй министър Петкова е дала „дежурния си отговор“ по техни думи, че държавата не толерира големите ВЕИ мощности и че въпросът бил решен още през 2015 г., като всички производители били поставени на равна основа с премахването на преференциалното финансиране, което оскъпявало електроенергията.

В своята позиция малките ВЕИ-та питат енергийния министър защо, след като е прекратила свръхсубсидирането още преди 4 години, това не само че не е понижило цената на тока, но и дори я е увеличило заради завишаването на цената на такса „задължения за обществото“.

Според тях това се случва заради „олигархични ВЕИ централи, които получават незаконно свръхсубсидиране и са двойно подпомогнати, но КЕВР и министър Петкова не прилагат закона към тях„.

източник>>>