Петкова очаква достъпна енергия след удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от основните приоритети на правителството в енергийната област. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещението си в АЕЦ „Козлодуй“, където проверява изпълнението на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата. Според нея това ще гарантира сигурността на електроенергийните доставки за българските потребители.

Тя подчерта, че удължаването на живота на двата блока в атомната централа е много сериозен ресурс за българската енергетика, чрез който ще се осигури чиста енергия на достъпни цени за гражданите и бизнеса.

Петкова припомни, че лицензът за работа на пети блок вече беше удължен с десет години от Агенцията за ядрено регулиране, а сега предстои това да се случи и за шести блок. 

АЕЦ „Козлодуй“ изпълнява предвидените за това мерки изцяло със собствени средства, изтъкна тя и добави, че централата е в отлично финансово състояние – печалбата й за миналата година е 167 млн. лв., а над 360 млн. лв. са наличностите по банковите сметки на компанията.

Енергийният министър коментира и протестите на малките ВЕИ производители, които твърдят, че промяната в Закона за енергетиката, с която се премахва двойното им субсидиране, не се прилага за всички.

„Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд „Земеделие“ и втори път – чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато“, обясни тя. По нейни думи именно поради тази причина Законът за енергетиката е бил променен през 2015 г.

Тя напомни, че по темата се е произнесъл и Конституционният съд, според който промените не противоречат на Конституцията.

По нейни думи, ако двойното финансиране не е било премахнато, това е щяло да застраши верифицирането на средствата от Държавен фонд „Земеделие“. Тя съобщи, че в следващите дни предстои нова среща с производителите на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново.

източник>>>