Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Заместник-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновски заяви, че Газпром може самостоятелно да завърши строителството на „Северен поток“ 2 в случай, че Вашингтон наложи санкции на компаниите, които работят съвместно върху проекта, информира ТАСС.

По време на международната конференция „Перспективи за енергийно сътрудничество Русия и ЕС. Газов аспект“ Яновски подчерта, че газовият гигант има финансовите средства, за да компенсира потенциално оттегляне на подизпълнители, които в момента полагат морския участък от тръбата.

По-рано списание Foreign Policy писа, че двама американски сенатори са подготвили законопроект, който предвижда налагане на санкции на всички европейски физически лица и компании, които имат отношение към строителството на „Северен поток“ 2.

Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува натиска на САЩ върху проекта, който се очаква да заработи от края на 2019 г. и да доставя на западноевропейски държави и предимно Германия 55 милиарда кубически метра газ на година.

източник>>>