Сенатори предлагат закон, въвеждащ строги санкции срещу „Сверен поток 2“

Сенаторът републиканец от Тексас Тед Круз и сенаторът демократ от Ню Хемпшир Джин Шейхин внесоха законопроект за въвеждане на санкции срещу газопровода „Северен поток 2“, съобщи Bloomberg. Двамата сенатори са членове ка комисята по външна политика.

Документът, който те предлагат, е насочен към засилване на натиска срещу реализирането на проекта. Предвиждат се рестрикции срещу плавателните съдове, участващи в полагането на тръбите.

Сенаторите предлагат да се забрани влизането на територията на САЩ и да се замразят финансовите активи на лица, които продават или отдават под аренда морски съдове за строителството на тръбопровода.

Предвидени са и редица ограничения за лицата, предоставящи финансиране или техническа поддръжка, както за компаниите, които застраховат такива съдове.

Законодателите предлагат да се обърне специално внимание на две строителни компании – швейцарския подизпълнител Allseas и италианската фирма Saipem, ангажирани с полагането на тръбите за „Северен поток 2“.

Припомняме, кандидатът да председател на Европейската комисия от ЕНП Манфред Вечер се ангажира, че ще спре реализацията на проекта, ако оглави комисията.

Възраженията срещу проекта са свързани с това, че Русия използва енергийните си проекти като инструмент за политическо влияние.

Същевременно канцлерът на Германия Ангела Меркел твърди, че „Северен поток 2“ е икономически, а не политически и настоява той да бъде довършен.

източник>>>