Германия прокарала „Северен поток-2“ въпреки противопоставянето в ЕС

Германия е изиграла важна роля за обстоятелството, че проектът „Северен поток-2“ ще бъде осъществен, това е пример за лобистка дейност в интерес на Русия в Европейския съюз. Това обяви пред руската новинарска агенция РИА Новости авторът на доклада EU-Lobbyreport Нина Кацемих.

Докладът EU-Lobbyreport, който е бил публикуван в понеделник, е първият такъв документ, съставен от неправителствената организация LobbyControl. В доклада, чийто текст е на разположение на РИА Новости, се описва как компании, пиар агенции, както и отделни граждани оказват влияние върху политиката на Брюксел.

Авторите заключават, че през последните пет години е направено много за повишаване на прозрачността в работата на Европейската комисия и Европейския парламент с лобистите, но властта на концерните в Европа остава „недвусмислено твърде голяма, понякога те могат буквално да контролират приемането на закони и политическия процес„.

„Германия в края на краищата прокара този тръбопровод, въпреки че много страни в ЕС не искаха това да се случва“, коментира Кацемих. Като противник на проекта експертът определи кандидата за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, който е част от управляващия алианс ХДС/ХСС в Германия. В неотдавнашно интервю за полска медия Вебер заяви, че при победа на изборите и заемане на поста ще използва „всички правила за блокиране на „Северен поток-2“.

По думите на Кацемих историята около „Северен поток-2“ е показала, че „Русия активно и ловко дърпа конците“ в Брюксел, като самата структура на работа на такава важна европейска институция, като например Европейския съвет, е „изключително непрозрачна“ и затова „в много случаи не разбираме как точно германското федерално правителство защитава позиции, това става буквално при затворени врати“.

Според експерта половината от бившите еврокомисари и една трета от бившите евродепутати „са ангажирани с дейности, близки до лобизма, или предоставят консултантски услуги на компаниите“.

Тя е съгласна, че политиката се нуждае от лобизъм, „влияние на различни страни при взимане на решения“, но „ако 70 процента от срещите в Европейската комисия са с представители на компании, тогава не може да става дума за балансирано консултиране, за политика в интерес на всички, и имаме резултати изключително само в полза на компаниите“.

източник>>>